Hrvatska: Centar za mirovne studije predao kaznenu prijavu protiv policijskog nasilja nad migrantima

Date:

Aktivistice Centra za mirovne studije (CMS) podnijele su kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) protiv nepoznatih počinitelja, pripadnika hrvatske policije, zbog sustavnog mučenja i ponižavanja izbjeglica i migranata prilikom nezakonitog protjerivanja s teritorija Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prošlo je mjesec dana otkako su, prema svjedočanstvima izbjeglica, pripadnici hrvatske policije narančastim sprejem preko cijelog tjemena označili izbjeglice i druge migrante prilikom nezakonitog protjerivanja s teritorija Republike Hrvatske, upozoravaju aktivistice CMS-a okupljene ispred zgrade DORH-a.

– Životi žena, muškaraca, djece i obitelji u našoj državi svakodnevno su ugroženi. Izbjeglice koje u našu državu dođu kako bi u njoj našli zaštitu, u pravilu se time izlažu još većem riziku. Taj rizik predstavljaju prakse Ministarstva unutarnjih poslova koji osobe u bijegu od progona dalje ilegalno i nasilno protjeruje. Pri tome koriste palice, udarce, pištolje, narušavaju im dostojanstvo i sigurnost tako što ih do gola skida usred šume, čak i cipele. I tako već skoro četiri godine. Početkom svibnja dodan je još jedan ponižavajući element, a to je označavanje izbjeglica trajnim narančastim sprejem, križem nasred tjemena – izjavila je ispred DORH-a Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije.

– Zahtijevamo učinkovitu istragu i sankcioniranje počinitelja u četiri zasebna slučaja za koje je CMS prikupio podatke i svjedočanstva koji se odnose na 33 osobe, među kojima je dvoje djece – poručila je Pindulić.

U dokaznim materijalima iznose detaljan opis povreda, fotografije, svjedočanstva, poimence se navode žrtve i svjedoci, a o svim tim slučajevima, tvrde iz CMS-a, ne postoje policijski zapisnici.

– Radi se o svjesnom kršenju prava i počinjenju niza kaznenih djela za koje su osumnjičeni upravo policajci – kaže Pindulić.

Upozorava kako u proteklih nekoliko godina postoji više desetaka tisuća svjedočanstava popraćenih fotografijama, snimkama i fotografijama te svjedočanstvima samih policajaca.

– Jasno je da se radi o političkoj odluci i sustavnom nasilju. Tome se mora stati na kraj – zaključuje Pindulić.

Od novog vodstva DORH-a traže učinkovite istrage te sankcioniranje počinitelja, a na osnovi dosad predanih prijava koje su napravile civilne udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava, ne postoje izvješća o bilo kakvim reakcijama ili sankcijama prema počiniteljima.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related