Hrvatska: Džamije otvorene za sve namaze, uz pridržavanje mjera

Date:

U džamijama i mesdžidima u Hrvatskoj, uz poštivanje predviđenih mjera, od jučer je omogućeno obavljanje svih namaza.

Odluka je donesena na sjednici Savjeta muftije održanoj u petak, 8. maja, kada se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima u mjesecu ramazanu, poduzetim mjerama u cilju sprječavanja širenje zaraze te izvještaju o stanju u džematima i sredinama gdje djeluje Islamska zajednica.

– Temeljem pristiglih podataka sa zadovoljstvom je konstatirano da su naše džematlije pokazale iznimnu svijest o situaciji u kojoj smo se kao društvo našli te su se pridržavali svih propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenje virusa – ocjenjeno je na sjednici Savjeta.

Odluka o otvaranju džamija donesena je uzimajući u obzir i povoljnu epidemiološku situaciju kao i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović je sugerirao da, u cilju očuvanja dobrih rezultata, svaki od glavnih imama izvrši procjenu da li je za nadolazeći bajram potreban veći prostor, te da se isti osigura kako bi se mogle ispuniti sve propisane mjere. Isto vrijedi i ukoliko bi se javila potreba za džume.

Muftija je iskoristio ovu priliku da se zahvali svima na uloženom trudu do sada te je ohrabrio sve da u ovom mubarek mjesecu ustraju na dobročinstvu i ibadetima.  

(Islamska zajednica u Hrvatskoj)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related