Hrvatska: Islamski centar u Maljevcu bit će rasadnik mira i dobra

Date:

Islamska zajednica u Hrvatskoj dobila je građevinsku dozvolu za izgradnju Islamskog centra u Maljevcu koji će se prostirati na 450 kvadrata. Munara će biti visoka 22,5 metra, kupola visine 11,5 metara s tri male kupole i svim sadržajima koje ovu građevinu čine islamskim centrom.  

Od Bosne i Hercegovine i Graničnog prijelaza Maljevac centar će biti udaljen svega 100 metara. Džemat Maljevac se nalazi u Karlovačkoj županiji, odnosno, u neposrednoj blizini bh. granice i Velike Kladuše. 

Inače, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Karlovac obuhvaća područje cijele Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke, dio Zagrebačke i dio Ličko-senjske županije. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. na njegovom području živi 2.100 muslimana. Među rijetkim medžlisima u Hrvatskoj, u ovom medžlisu djeluju tri džemata, Maljevac, Bogovolja i Karlovac, koji čine MIZ Karlovac. 

Džemat Maljevac je osnovan 1998. i pripadao je MIZ Zagreb, a djeluje na području općina Cetingrad i Vojnić u Karlovačkoj, te u općini Topusko u Sisačko-moslavačkoj županiji.  

Odmah sljedeće godine kupljena je kuća te je prenamijenjena za mesdžid u kojem se odvijaju vjerske aktivnosti. Godine 1999. džematlija Ferid Alibegić uvakufio je 4000 kvadrata zemljišta za mezarje koje se nalazi u Širokoj Rijeci. U 2018. godini stavljena je u funkciju novoizgrađena gasulhana na mezarju za koju je Općina Vojnić uradila projektnu dokumentaciju i ishodovala potrebne dozvole, a vlastitim sredstvima džemat Maljevac je gasulhanu izgradio u potpunosti. Put do mezarja darovala je jedna Srpkinja.  

Godine 2013. ovaj džemat je kupio još 2500 kvadrata pored postojećeg mesdžida za budući Islamski centar u Maljevcu. Od 1998. do 2007. imamsku dužnost obavljao je Azim Durmić. U ovom džematu od 2007. djeluju imam Admir ef. Muhić i muallima Nejla Muhić. Džemat broji 176 porodica. 

Admir ef. Muhić

– Mi smo svih 23 godine koje su iza nas radili i ovo je kruna tog rada. Ono što je Bajram nakon Ramazana to je nama ova građevinska dozvola nakon 23 godine rada. Velika je potreba za novim i većim prostorom jer sadašnji mesdžid nam je odavno postao pretijesan. Na svega 80 kvadrata imali smo namaz, mekteb, iftare, mevlude, prijem, druženje, susrete, a ovim centrom ćemo imati adekvatan prostor sa svim savremenim i pedagoškim standardima pa ako hoćete i po epidemiološkim standardima. Islamski centar u Maljevcu je za 21. stoljeće – kazao je u razgovoru za Preporod.info ef. Muhić. 

Dotakao se i samog izgleda centra, otkrivši ko stoji iza toga.

– Ono što je arhitektica dr. Alma Pinjić iz Jablanice kao idejno rješenje napravila to je arhitektica iz Zagreba Željka Tomašić pretvorila u glavni projekt. Zaista smo zahvalni da se Karlovačka županija prva uvakufila u ovaj centar davši nam prvih 50.000 kn prošle godine za Dan džamija, 7.maja, za izradu projektne dokumentacije. To je model i djelo koje prati riječi. To smo mi, definicija našeg življenja ovdje uz granicu. Nakon Županije i naše su džematlije počele ugrađivati sebe u ovaj vakuf. Hasib Omanović prednjači sa uplaćenih 6.000 eura. Ovo je i svojevrstan poziv dobrim ljudima da nas se sjete u svojim dovama, ali i u djelima po primjeru Karlovačke županije i džematlije Hasiba – priča nam ef. Muhić. 

Dodaje da postoje zamjerke od nekih “što se ne radi kakva fabrika”.  

– Pa dragi Bože, od ovog Islamskog centra nema bolje fabrike, jer tu odgajamo mlade ljude da ne kradu, da ne lažu i ogovaraju, da ne ubijaju, da govore istinu, da budu od koristi ljudima, da šire mir… To nam je danas više nego ikad potrebno. To je nasušna potreba. Mi ispunjavamo svoj emanet jer to je naša misija. Pozivam i njih da nas slijede i da podrže ovu našu “fabriku”. Rasadnik mira, dobra i svega što nam danas treba je upravo džamija i Islamski centar. Duhovno ćemo biti jači, socijalno osjetljiviji, kulturno osvješćeniji, ljudski prizemljeniji – poručio je ef. Muhić.  

Osim za centar, dobili su i građevinsku dozvolu za izgradnju džematske kuće u mjestu Bogovolja.

vizualizacija dzamije.webp - Hrvatska: Islamski centar u Maljevcu bit će rasadnik mira i dobra

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related