Hrvatska listu od 15 zemalja proširuje i na BiH

Date:

U srijedu bi zemlje Evropske unije (EU) trebale otvoriti granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska će tom popisu dodati i BiH jer, kako je u Petrinji rekao hrvatski ministar Davor Božinović, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije.

Ministar unutrašnjih poslova Božinović je ociejnio da se ne radi o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Brisela još očekuje.

– Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme, jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH – rekao je hrvatski ministar.

Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH, dodao je on i ocijenio da štabovi u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.

– Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Evrope. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sistemi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji – rekao je ministar.

Ponovio je kako je se u ovom razdoblju odlučuju za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera, te da je “ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je i inače više respiratornih problema”.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related