Hrvatska: Mali broj učenika u školskim klupama nakon ublažavanja mjera protiv COVID-19

Date:

Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, od ponedjeljka su se u Hrvatskoj u školske klupe vratili učenici nižih razreda koji nastavu nisu u mogućnosti pratiti od kuće, i to pod strogim epidemiološkim mjerama, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema odluci Vlade Republike Hrvatske, trećom fazom popuštanja epidemioloških mjera, koja je započela 11. maja, predviđeno je omogućavanje rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Nastava na daljinu i dalje je organizirana za učenike koji nastavu prate od kuće. Za učenike od prvog do četvrtog razreda organizirana je Škola na Trećem kanalu Hrvatske televizije, a za više razrede online, u virtuelnim učionicama, ali i na programu Sportske televizije i RTL-a 2. Online nastava provodi se i na Univerzitetima.

U Zagrebu najviše učenika vratilo se u klupe

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja (MNO) uoči treće faze popuštanja epidemioloških mjera, koja je stupila na snagu 11. maja, najavljivali su povratak oko 4.500 učenika od 1. do 4. razreda u školske klupe. No, prema dostupnim podacima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), prikupljenima u 551 školi, nastavu u školama na području cijele Republike Hrvatske pohađa nešto manje od 3.000 učenika, točnije njih 2.772 ili 1,77 posto od ukupnog broja učenika, bez podataka za Istarsku regiju.

Prema podacima SHU-a, najveći broj učenika pohađa razrednu nastavu u Zagrebu, njih 1.084 od ukupno 31.693 učenika nižih razreda, što je 3,42 posto.

Jedna od takvih zagrebačkih škola je Osnovna škola Lovre pl. Matačića u kojoj razrednu nastavu od 1. do 4. razreda pohađaju isključivo učenici čiji roditelji nemaju nikakvu mogućnost da ih ostave kod kuće, odnosno kada su oba roditelja zaposlena i ne mogu u vrijeme nastave omogućiti adekvatnu skrb za djecu, ističe direktor Tomislav Milek.

Osnovnu školu Lovre pl. Matačića prije proglašenja stanja epidemije u Hrvatskoj pohađalo je 365 učenika, od toga 190 učenika razredne nastave. A, od ponedjeljka nastavu u ovoj školi pohađa njih 12.

– Mi momentalno imamo 12 polaznika razredne nastave u dvije grupe. Jedna grupa je 1. i 2. razred zajedno, a druga je 3. i 4. Od toga šest učenika ostaje u produženom boravku do 16 sati. Nastava se održava u dvije učionice, u svakoj učionici je učiteljica razredne nastave s jednom grupom djece. Oni rade mješovitu nastavu, što znači da se dio nastave održava putem HRT servisa za razrednu nastavu, znači prate lekcije putem TV-a, dio učiteljice odrađuju s učenicima direktno, a dio dobivaju od drugih učitelja, učitelja engleskog, vjeronauke i muzičkog putem elektronske pošte, a riječ je o zadacima koje moraju napraviti i onda zadaće riješiti kod kuće – kazao je direktor Milek.

Milek ističe kako je riječ o mješovitoj nastavi u kojoj se nastavni program učenika koji su kod kuće poklapa s onima koji su u školi.

– Smatram da je škola jako dobro organizirana. Ministarstvo je složilo jako dobre preporuke i upute. Naša škola je učestvovala u pilot-projektu uvođenja e-nastave u škole tako da već tri godine koristimo sve online servise i digitalne alate koji su sad potrebni za ovu nastavu tako da nama nije bio problem prebaciti se na ovaj tip nastave – ocijenio je Milek.

Direktor Osnovne škole Lovre pl. Matačića smatra da učenici neće imati prevelikih problema i rupa u znanju, kako će se nastava moći završiti s legitimnim i legalnim svjedodžbama i ocjenama za koje smatra da će biti adekvatne pokazanom znanju učenika.

– Grad Zagreb je osigurao sva potrebnu opremu: maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva za učenike i uposlenike. Ne oskudijevamo u ničemu i jako se dobro držimo, moram priznati – zaključuje Milek.

Direktor Milek očekuje da će nastava za više razrede osnovne škole biti završena online jer smatra kako nema smisla da se svi učenici vraćaju u školu 4 do 5 sedmica prije završetka školske godine.

Stroge epidemiološke mjere

U uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) predškolskim i školskim ustanovama se preporučuje ostanak kod kuće djece i osoblja s kroničnim bolestima ili u doticaju s hroničnim bolesnicima.

– Potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće. Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora – poručuje HZJZ.

Fizički razmak od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporučuje održavati kada je god moguće između uposlenika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

Roditelji i skrbnici dovode i odvode djecu u predmetne ustanove na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje dva metra u odnosno na druge roditelje, skrbnike i djecu.

Od 18. maja otvaraju se srednje škole isključivo za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i ispita predmetnih razlika u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama, ističu iz Ministarstva nauke i obrazovanja.

Iz ministarstva poručuju kako se sve aktivnosti, unatoč novonastalim okolnostima, kontinirano provode, uključujući i vrednovanje učenika, a školska će godina završiti u terminima u kojima je to ranije planirano, dakle do 26. juna.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related