Hrvatska: Svečano obilježen početak treće Balkanske omladinske škole

Date:

Svečanošću koja je održana u Islamskom centru u Zagrebu počela je realizacija programa Omladinska škola liderstva i dijaloga koji je dio regionalnog programa Balkanska omladinska škola.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz-ef. Hasanović kazao je kako program ove škole ima neke od temeljnih vrijednosti za Islamsku zajednicu, a to je intelektualno obogaćivanje mladih.

– Ova omladinska škola mora kulturno ojačati i povezati dvije države, Republiku Tursku i Republiku Hrvatsku i vi treba da postanete novi most ili nova armatura u mostu za bolje odnose između dvije države. Cilj je i osnaživanje liderskih sposobnosti polaznika, da se educirate i da znate odgovoriti na izazove vremena i prostora u kojem živimo. Cilj nam je da se profilirate u dijaloškom duhu, a to podrazumijeva da kroz upoznavanje različitih kultura jačate otvorenost prema dijalogu i razbijate predrasude o sebi i drugima. Zadnji cilj je upotpunjavanje vlastitog identiteta bez bilo kakvih zastranjenja u vjeri ili bilo čemu drugom – poručio je Hasanović.

Program Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Republike Turske (YTB) u Hrvatskoj se realizira po treći put u saradnji s Centrom za kulturu dijaloga (CKD), a program će se istovremeno realizirati u Zagrebi i u Rijeci.

Nejra Kadić Meškić, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga (CKD) predstavila je projekt Balkanske omladinske škole kojeg provodi u suradnji s YTB-om i Islamskom zajednicom u Hrvatskoj.

– Program Balkanske omladinske škole provodimo treći put i svaki put bilježimo povećan broj prijavljenih i zainteresiranih za školu. Ove godine program provodimo u Zagrebu i u Rijeci s ukupno 40 polaznika – rekla je Meškić.

Naglasila je kako je ovaj program namijenjen mladima koji žele proširiti intelektualne vidike te izgraditi znanja, vještine i kompetencije u različitim oblastima koje obuhvataju historiju, umjetnost, književnost, pravo, psihologiju, kulturu te političke i druge srodne znanosti. Polaznici, između ostalih aktivnosti, učestvuju na putovanju u Tursku te pohađaju kurs turskog jezika.

Predsjednik YTB-a Abdullah Eren kazao je kako u Hrvatsku dolazi nakon što je posjetio Srbiju i Crnu Goru te je prenio ovdašnjim Bošnjacima pozdrave Bošnjaka koji žive u tim zemljama.

– Program Balkanske omladinske škole ne provodimo samo u Hrvatskoj, nego u sedam država na Balkanu. Naš osnovni cilj je da muslimanska omladina na ovom području uspostavi međusobni kontakt, da pogledaju na svijet kroz isti prozor, te im pokazati da nisu sami. Dajemo važnost svim državama koje učestvuju u programu, međutim vama u Hrvatskoj moramo davati posebnu važnost zato što ste ovdje u statusu manjine. Mi nismo stranci, braća smo jer su svi muslimani braća, a osim toga i na ovom su prostoru nekoliko stoljeća živjeli naši preci Osmanlije. Putem ovih škola želimo ojačati bratstvo koje je postojalo nekad u prošlosti, muslimane u Hrvatskoj i na Balkanu nikad nismo i nećemo ostaviti – kazao je Eren.

Osim Balkanske omladinske škole, YTB provodi program “Turske stipendije“ namijenjen mladima, studentima iz cijeloga svijeta, za koji je od 10. januara do 20. februara 2021. godine iz 188 država svijeta zaprimljeno ukupno 170.000 prijava. Osim stipendija, studentima se dodjeljuje univerzitet na kojem će se školovati, navodi Anadolija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related