Hrvatska uvela privremenu zabranu i ograničavanje prelazaka granice

Hrvatski Štab civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz posjedovanje negativnog PCR testa na Covid-19 ne starijeg od 48 sati.

O Odluci je na sjednici Vlade RH govorio hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

– Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju covida-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uslova za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU ostrvo Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju pokazati negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza – naveo je hrvatski ministar.

Postoji i sistem izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uslov da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati, dodao je.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za mornare, radnike u sektoru saobraćaja i davaocima usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz neophodnih porodičnih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obavezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska, te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim u slučaju nekoliko iznimki od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa, naveo je Božinović.

Državljani EU koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti, prenosi Hina.

(Preporod.info)