Hrvatska: Vjerski i društveni dijalog i humanizam

U proteklom periodu Islamska zajednica u Hrvatskoj i njeni predstavnici imali su nekoliko značajnih aktivnosti koje su naišle i na širok odjek u hrvatskim medijima. Posebno se izdvaja dodjela nagrade Hrvatskog helsinškog odbora Mešihatu i muftiji dr. Azizu Hasanoviću.

Naime, u povodu obilježavanja Dana ljudskih prava Hrvatski helsinški odbor upriličio dodjelu godišnjih nagrada osobama koje su na poseban način dale svoj doprinos zaštiti ljudskih prava. Na svečanosti, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i u prisustvu brojnih uglednika, zastupnika u Hrvatskom saboru, predstavnika diplomatskog kora, vjerskih zajednica te akademske zajednice, dodijeljena je nagrada “Sulejman Mašović- Jovan Nikolić- Luka Vincetić“ za 2014. godinu Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj i njegovom predsjedniku muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću.

Hrvatski helsinški odbor djeljuje ovu nagradu za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije u Hrvatskoj, a u obrazloženju su navedena iskušenja s kojima su se muslimani susretali te njihova borba protiv stereotipa koji su ih pratili. Spomenute su i zasluge muslimana u Domovinskom ratu te kontinuitet zalaganja za mir. Naglašena je muftijina aktivnost na razvoju društva, učešću u javnom životu kao i doprinos na znanstvenom planu kroz edukaciju o islamu.

Medijski odjek ovih aktivnosti i događaja kompiliran je u jednom video materijalu, koji je objavljen na internet stranici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.(rijaset.ba)