Humanitarna akcija u Cazinu: Djeca bez roditelja dobila zimsku odjeću po želji

Ogranak za Evropu Udruženja “Yetim Eli” (Ruka jetima), u saradnji s Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS, realizirao je još jedan humanitarni projekt u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Sam izaberi svoju zimsku kombinaciju”, a kojim su djeca bez roditelja dobila priliku da u trgovini sama izaberu zimsku odjeću.

Osnovano 2019. godine u Mainzu u Njemačkoj, Udruženje “Yetim Eli” provodi aktivnosti pomoći u mnogim zemljama svijeta te pruža “ruku saosjećanja” djeci bez roditelja u Bosni i Hercegovini. Sarađuje s lokalnim humanitarnim organizacijama.

U razgovoru s novinarom AA, 26-godišnja Marinela Dizdarević je kazala da je presretna što je dobila baš takav vid pomoći za svoju kćerku Eldu koja je rođena šest dana nakon što joj je otac poginuo u saobraćajnoj nesreći prije tri i pol godine.

– Od srca vam zahvaljujem što nam pomažete kupiti odjeću za našu djecu. Naša djeca sama biraju svoju odjeću, mogu kupiti boju i proizvod koji žele. Tako naša djeca mogu kupiti odjeću koja im najviše odgovara. Jako smo, jako sretni – kazala je Dizdarević.

Šemsa Miljković (44), čiji muž je preminuo prije četiri godine, također je izjavila da ima troje djece i da je sretna ovakvom vrstom pomoći.

– Moja starija kćer ima 15 godina, moj sin ima 12, a moja djevojčica ima osam. Dobili smo donacije za njihovu zimsku odjeću. Zahvaljujem svima – kazala je Miljković.

Mina Mahmić (46) birala je odjeću sa svoje tri kćerke od devet, 12 i 15 godina. Ističući da joj je muž preminuo 2014. godine, ona je kazala da je zadovoljna što su joj djeca dobila priliku da biraju odjeću koja im se sviđa.

Predstavnik Udruženja “Yetim Eli” za Bosnu i Hercegovinu Vedat Atas rekao je da su provodili aktivnosti s Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS kako bi realizirali pomoć za djecu bez roditelja.

– Udruženje djeluje u mnogim dijelovima svijeta. Nastavljamo pružati pomoć žrtvama i ljudima u potrebi, bez obzira na vjeru, rasu ili boju kože. Kao i u ovom slučaju, djeca bez roditelja i njihove porodice su među našim prioritetima. Sada smo u Cazinu kako bismo zadovoljili potrebe za zimskom odjećom za 60 djece bez roditelja – kazao je Atas.

Naglašavajući da im je cilj da osiguraju da djeca sama biraju odjeću, umjesto da im dijele već kupljenu, Atas je kazao da mnoga udruženja dijele odjeću djeci i tako ih usrećuju.

– Nama je cilj da istodobno djeci priuštimo i zadovoljstvo izbora odjeće. Tako smo djeci dali određeni budžet na raspolaganje da sebi kupe što žele – kazao je Atas.

Navodeći da je osmijeh na licima djece osjećaj koji je teško opisati, Atas je rekao da u njegovom Udruženju dijele sreću s djecom u Bosni i Hercegovini, Palestini, Maliju, Somaliji, Ugandi, Tanzaniji, Bangladešu, Pakistanu, Filipinima, Jemenu i Afganistanu.

– Sreća djece je i naša sreća. Čast nam je da se čuje glas ljudi ove zemlje. Broj naših aktivnosti raste iz dana u dan zahvaljujući našim donatorima. Nastavit ćemo s humanitarnim radom sve dok u svijetu postoji siromaštvo – poručio je Atas.

(Preporod.info)