Humanitarni fond Atlanta pomaže građane BiH raznim projektima, u aprilu osigurali 175.000 KM

Humanitarni fond Atlanta (HFA) skoro 12 godina djeluje u okviru Zajednice Bošnjaka Džordžije, a svake godine bilježi sve bolje rezultate, zahvaljujući isključivo članovima i donatorima.

– Fond je donirao oko 175.000 KM u Bosnu i Hercegovinu kroz razne projekte, samo u posljednjoj sedmici marta i u toku aprila. Sve to smo organizovali, prikupili sredstva, proslijedili u našu državu i realizirali za samo mjesec dana. To je ta naša snaga na koju smo ponosni, a najveća snaga je u jedinstvu i međusobnom povjerenju i poštovanju, što kod nas postoji sve ove godine – naglašavaju iz Fonda.

Zahvaljujući članovima, Fond je osigurao u tom periodu 21.000 KM za narodne kuhinje u Srebrenici, Zvorniku, Doboj istoku, Janji, Bijeljini, Prijedoru, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Novom i Banjaluci.

– Za potpunu adaptaciju kuće porodici Šišić iz Bužima, uložili smo 15.000 KM. Sanel Šišić, domaćin te porodice, teško je bolestan i porodica je živjela u lošim uslovima. Sad je to mnogo bolje – navodi se.  

Iznosom od 3.300 KM podržali su operaciju očiju za Jasminka Zameticu iz Sarajeva, kao i podršku za liječenje u Turskoj djevojci Melisi Husejnović iz Zenice.

– Kung Fu klubu iz Potočara dostavili smo našu redovnu godišnju donaciju od našeg člana i sponzora tog kluba Sehmedina Golubovića, u iznosu od 4.000 KM. Sa organizacijom Most Bro iz Danske realizirali smo zajedničku akciju potpunog opremanja srednje škole i nekoliko osnovnih škola u Goraždu, kao i doma za djecu bez roditeljskog staranja također u Goraždu, gdje je Fond izdvojio 7.000 KM za plaćanje prijevoza iz Danske do Goražda, kao i troškove carine – ističe se. 

Fond Atlanta organizirao je i podijelio tokom ramazana 3.818 iftara u 28 gradova bh. entiteta RS-a, u ukupnom iznosu od oko 59.000 KM.

– Za 2.144 djece u bh. entitetu RS, u ukupno 26 općina, donirali smo bajramske paketiće vrijednosti oko 31.000 KM. Za 99 porodica u općinama Kupres (33), Prijedor (33), Gacko (13), te Prači i Ustikolini po deset donirali smo sjemena za proljetnu sjetvu. Za porodicu Bačić iz mjesta Zecovi kod Kozarca donirali smo kravu, a 3.000 KM platili smo sve troškova odlaska na liječenje Halime Jarčević iz Zavidovića – ističe se.

Za deset porodica u Livnu, donacijom članice Fonda, također iz Livna, osigurali su ramazanske prehrambene pakete. Donirali su i dva para slušnih aparata, vrijednosti 1.326 KM, za školu u Sanskom Mostu u kojoj rade sa djecom sa tim smetnjama.

– U aprilu smo realizirali uplate 14 naših novih stipendista, kojima su stipendije odobrene polovinom i krajem prošlog mjeseca. Ukupnim iznosom od 4.700 KM isplaćene su im stipendije za period do kraja ove školske godine. Dostavili smo i našu redovnu donaciju od 3.000 KM, za emisiju “Ispuni mi želju”. Tako ćemo pomoći nekoliko porodica, i putem te emisije, koje su i bile povod za osnivanje Fonda – naglašavaju.

Upravni odbora Fonda za podršku naglašava da bez članova i donatora ne bi bilo ni Fonda, a zahvalnost izražaju i saradnici i humanistici Muniri Džabija za koju ističu da je tu za svaki njihov projekt.

Humanitarni fond Atlanta ima više od 660 članova iz više od 20 država Sjeverne Amerike. Predsjednik tog fonda je Fadil Cvrk, rođeni Srebreničanin sa privremenom adresom u Atlanti (SAD). Dosad su pružili pomoć za više od 1.500 porodica u BiH, a stipendiraju 153 učenika i studenta u BiH. Za 12 godina rada, Humanitarni fond je ukupno donirao oko tri miliona konvertibilnih maraka.

(Preporod.info)