Humanitarni fond “Gazi Husrev- beg” obilježava 20 godina postojanja

Date:

Humanitarni fond “Gazi Husrev-beg”, koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD), obilježava 20 godina postojanja, te predstavlja jedan od svijetlih primjera bošnjačke plemenitosti i institucionalnog djelovanja na humanitarnom planu.

Fond je osnovan zaključkom sjednice Savjeta Glavnog imama, održane na današnji dan, 23. oktobra 2000. godine u Heilbronnu, pod predsjedavanjem tadašnjeg glavnog imama i predsjednika Izvršnog odbora VIGB/IGBD e.V. Mustafe ef. Klanco.

Nakon toga je bošnjačkim džamtima upućen proglas, u kojem se između ostalog, vjernici podsjećaju da je “temeljni smisao Ijudskog života na ovom prolaznom svijetu jeste vjerovati i činiti dobro”, te da se “sadakom iskazuje zahvalnost Stvoritelju na blagodatima kojima nas daruje, iskazuje milost, ljubav i suosjećanje s onima koji su u nevolji”.

Od tada, Fond je postao prepoznatljiv po stipendiranju učenika i studenata u BiH i Sandžaku, a projekat živi zahvaljujući dobročiniteljima, džematskim odborima i imamima.

Treba svakako spomenuti da je rad ovog fonda je “opečaćen” požrtvovanošću Omer ef. Sarajlića, koordinatora akcije “Stipendiranje učenika i studenata u BiH i Sandžaku”.

Fond će ove godine, 28.10.2020. godine u Gazi-Husrev-begovoj medresi i biblioteci u Sarajevu, organizirati podjelu 220 stipendija po 500,00 eura.

Dobročinitelj sa najvećom donacijom ove godine, je h. Omer Hodžić iz Mannheima (11 stipendija), njegov sin Muhamed 6 stipendija i zet Jasmir Šabotić sa 3 stipendije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related