Humanost mostarskih džemata u vrijeme zdravstvene krize

Date:

Od početka zdravstvene krize u Bosni i Hercegovini a na osnovu preporuka i instrukcije viših organa Islamske zajednice džematske aktivnosti na području Mostara su organizirane u smanjenom kapacitetu. Shodno kapacitetima, mogućnostima i ukazanim potrebama većina mostarskih džemata i imama uključili su se u dobrovoljne humanitarne i socijalne akcije. Među najzanimljivijim aktivnostima vrijedno je zabilježiti napor i trud imama u džematu Dračevice Mirsad ef. Fale i njegove supruge Emine koji su odmah nakon što su propisane mjere zdravstvene zaštite sašili stotinjak maski i besplatno ih podijelili džematlijama kojima su bile potrebne.

Džematski odbor u Gnojnicama je posjetio socijalno osjetljive porodice i pružili im maksimalnu podršku u ovim teškim vremenima. U džematu Vrapčići, najprije su temeljito izvršili dezinfekciju Bijele džamije. A potom se organizirali na nivou džemata, džematske omladine, ostvarili saradnju sa M.D.D. Merhametom s ciljem pružanja pomoći socijalno osjetljivom stanovništvu. Do sada su prikupili i uručili nekoliko desetina paketa, u ukupnoj vrijednosti oko 400-500 KM. I u džematu Podgorani-Prigrađani i Humi najviše se radi na pružanju pomoći potrebnom stanovništvu, bilo da se radi o socijalnim kategorijama ili osobama koje imaju više od 65 godina.

Najintenzivnije aktivnosti, pak, provedene su u džematu Zalik. U ovom džematu je osim džamijskog prostora dezinficiranje izvršeno u svim učionicama. Svakodnevno imaju aktivnu komunikaciju putem viber grupe sa džematlijama, putem koje im dostavljaju korisne i afirmativne sadržaje i izmjenjuju informacije. Organizirali su džematske volontere, mahom bivše polaznike mekteb, koji pomažu rizičnim skupinama u džematu u vidu kupovine namirnica, lijekova, plaćanje računa isl. Između ostalih posjetili su i najstariju džematlijku u Zaliku Fatu Husić, Trnovkušu (1913.godište). Volonteri su od strane Civilne zaštite Grada Mostara dobili korisne instrukcije kako najbezbolnije obavljati ove aktivnosti. U saradnji sa Merhametom podijelili su pakete pomoći socijalno osjetljivim porodicama u džematu, a koje nisu obuhvaćene paketima od strane Rijaseta i Emaus fondacije. Na početku krize izazvane korona virusom, u džematu su organizirali učenje hatme svaki dan, uz dovu da Allah dž.š. olakša stanje. Podijelili su džuzove na 30 osoba ili porodica u džematu, tako da se svaki dan u ovom džematu prouči hatma.

Džematski odbor je dogovorio da se migranti koji su smješteni na području Zalika, a najčešće se nalaze ispred trgovačkog centra Megamarkta, organizirano okupaju svake sedmice, da im se opere veš u vešeraju i da u saradnji sa Merhametom dobiju novu odjeću prije ramazana. Radi se o 5-6 ljudi, za koje su iz čuvarske službe potvrdili da se radi o finim ljudima. Na području ovog džemata evidentirani su i pojedinačni slučajevi humanog djelovanja određenih osoba koje iz vlastitih sredstava u koordinaciji sa džematom pripremaju pakete pomoći potrebnim porodicama.

(Medzlismostar.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related