Huseinspahić: Napad na gaziju Muderrisa je atak na najveće vrijednosti antifašizma i slobode

Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, ocijenio je da je napad na Nezima Halilovića Muderrisa atak na najveće vrijednosti antifašizma i slobode.

– Povijesni je aksiom da su samo tokom XX vijeka u tri navrata verbalnim atacima na bošnjačke prvake, njihovom stigmatizacijom, prokazivanjem, fingiranim ekstremizmom, podlim etiketiranjem i prijetnjom islamofobijom uvijek počinjali progoni Bošnjaka, koji su završavali najgnusnijim zločinima i genocidom. Gotovo idetičan je slučaj i danas kad su Bošnjaci izloženi nasrtajima na njihove prvake (političke, vjerske, vojne, akademske, kulturne…) gdje gazija Nezim Halilović Muderris ima posebno mjesto u srcima svakog patriote, antifašiste, Bošnjaka.

Napad na gaziju Muderrisa koji je stao u odbranu domovine, Bosne i Hercegovine kad su mnogi dezertirali ili pak bili na strani agresora, terorista, fašista i nacista napad je na sve antifašiste, na svakog Bošnjaka. Nije ovo isprazna politička fraza, jer takve fraze Bošnjacima, pogotovao danas, ne trebaju – kazao je Huseinspahić za Preporod.info.

Podsjećajući da je promovisanje film s četnicima kao pozitivcima na Sarajevo Film Festivalu posebno pogodilo Bošnjake kao žrtve genocida, kao narod koji je stradao upravo od četnika, Huseinspahić ističe da je “umjesto da čelni ljudi SFF ponude ostavke, jer su najodgovorniji za ovu promociju fašizma, ma kako da je do iste došlo, uslijedilo pravdanje i prebacivanje odgovornosti na antifašiste koji su na promociju fašizma i ukazali”.

– Vrlo brzo uz odgovorna lica SFF, stadoše određene medijske kuće i kreiraše jedan blok branilaca promocije četništva na čije čelo stadoše, gle čuda, “lijevo orjentisani” subjekti, koji patriote i antifašiste nazvaše “bijesnim psima”, “islamskim radikalima”, “potomcima handžar divizije”, ljudima kojima “mnogo smeta i para uši ekavica”. Među grlatijim advokatima lica odgovornih za promociju četništva, svojim odornim i bestijalnim vakubularom, istaknu se Vojin Mijatović, oktroisani ministar, čija je najjača referenca lično ime i ekavica koju sam ističe kao nešto posebno, misleći da će tako u bošnjačkom antifašističkom duhu izazvati prijezir, revolt i sl – kazao je on. 

Poručio je da Vojin Mijatović “pričom o ‘drugoj strani fašizma’ u koju svrstava gaziju Muderrisa i sve koji su uz njega, čini veliku grešku”.

– Nivelacijom strana kojom sebe želi prikazati kao “heroja Bosanca”, jer za njega je bošnjaštvo prepreka njegovim idejama, što u potpunosti razmijemo, Vojin i sljedbenici njegove politike koja je pod tuđim skutama i skoro na izdisaju, neće uspjeti, barem Bošnjacima, a vjerujemo i svim patriotama, podmetnuti kukavičje jaje – zaključio je Huseinspahić.

(Preporod.info)