Hutba: Preispitivati svoja djela i ostati odgovoran (VIDEO)

Date:

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je hafiz Salih- vef. Halilović. Kazivajući hutbu, on je podsjetio da je pravednost jedna od temeljnih vrlina čovjeka.

Na početku hutbe hafiz Halilović je upozorio na ponovno usložnjavanje situacije sa virusom korona.

– Želim da vas zamolim da čuvamo sebe i ljude u našem okruženju tako što ćemo nastaviti da poštujemo mjere, preporuke i savjete struke. To se posebno odnosi kada želimo obaviti namaz u džamiji, u džematu. Do sada smo pokazali i dokazali koliko smo odgovorni i disciplinovani. Bitno je da takvi i ostanemo u narednom periodu da se ne bi dogodilo da neka od naših džamija bude označena novim žarištem virusa.

Hafiz Salih-ef. Halilović poručio je vjernicima i da preispituju svoja djela i svoje postupke, te da pronalaze primjer u djelima poslanika Muhameda, a.s.

– Pravednost obuhvata sve egzistencijalne stvari. Rečeno je na pravdi počivaju nebesa i zemlja, otuda vrlina pravednost u sebi uključuje i sažima sve druge temeljne ljudske vrline. Pravda je osnova bez koje ne mogu opstati druge vrline. Život Poslanika, a.s., temeljen je na pravednosti. Pravedno je govorio, pravedno postupao i pravedno sudio. Njegov život je bio Kur'an, a Kur'an na više mjesta govori i podsjeća na vrijednost pravde – podsjeća, između ostalog, hafiz Halilović.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related