Hutba u Foči: Vrata Božije milosti otvorena su za sve

Date:

Vrata Božije milosti otvorena su za sve i za svakog čovjeka ima nade – poruka je koju je u svojoj hutbi u fočanskoj Aladža džamiji uputio Fadil-ef. Arifović.

Na početku hutbe je podsjetio da je iskonska čovjekova uloga na ovom svijetu da uspostavlja red na zemlji.

– Nijedno drugo biće nema tu privilegiju sem čovjeka, najsavršenije Božije stvorenje. Ta njegova uloga nosi sa sobom određena prava i dužnosti. Čovjek je istinski namjesnik na zemlji, ili bi pak trebao biti. Čovjek može da čini ono što mu je volja, dakle, ima slobodu pa tako mora postojati i odgovornost odnosno moraju  postojati konsekvence za eventualne propuste kako na dunjaluku tako i na Ahiretu. U današnjem  vremenu imamo osjećaj da čovjek srlja. Ne snalazi se u ovom teškom vremenu. Odsustvo od Boga je dovelo do mnogih devijacija u našem društvu – upozorio je Arifović.     

Današnjem čovjeku sveukupna situacija ne dira mira, razmišlja šta će sutra biti, nastavio je.

– Možda na poslu ima neke probleme koje ga tište. On je preplašen i prepušten samom sebi i svojim brigama. Povrh svega toga današnji čovjek – griješnik ne zna za Allaha. Ne klanja, ne posti, ne čini ništa što bi ga svrstalo u one koji sebe nazivaju vjernicima i ne pridaje nikakvu važnost tome da je nužno biti vjernik da bi se na koncu spasio. Idemo dalje. Onda imamo čovjeka – mumina i tu stupamo mi na scenu. Današnji čovjek – vjernik vjeruje u Allaha i Njegove sifate. Vjerujemo da će doći Sudnji dan koji je istina. Vjerujemo Njegove meleke, knjige, poslanike i da Bog upravlja svime. Dalje Allah traži da klanjamo, postimo, zekat dajemo i hadž obavimo i da Njegovu Jednoću i Muhamedovo poslanstvo očitujemo. I to mi, hvala Bogu, sve nastojimo izvršavati. Vjerujemo dakle u Allaha – naveo je.

Krucijalno pitanje za čovjeka – vjernika i čovjeka – griješnika jeste da li mi Allahu vjerujemo, naglasio je Fadil-ef. Arifović.

– Znate kada čovjek – vjernik počinje gubiti i gdje nastaje problem? Onda kada umislimo da samo mi imao ekskluzivitet na Boga Dragog. A svaka opasnost vreba i počinje sa ja! Moje! Meni! A upravo zbog ovog ja pa ja, je prokletnik Iblis proklet do Sudnjeg dana. I problem nastaje onog trenutka kada počnemo preuzimati Božiju ulogu na ovom svijetu, umjesto da te ljude koji lutaju u svom beznađu, privolimo i utješimo i ponudimo im nadu koja je tu negdje oko njih ali je nisu još uspjeli prikučiti. A nada se zove oprostom ili Božijom milošću. Zar Allah ovaj dunjaluk nije stvorio na osnovu milosti. Zar poslanik Muhamed, a.s., nije poslat kao milost ljudima – naglasio je.

Pomozimo ljudima svojim primjerima da dođu do sreće i blagostanja, poručio je u hutbi.

– Plašimo ih džehenemom, i što je najveća tragedija, plašimo ih Stvoriteljom koji Sebe naziva Er-Rahman – Blagi, Er-Rahim – Milostivi, El-Gaffar – koji mnogo prašta, El-Latif – Dobri. Plašimo ih Allahom Koji je u Svojoj knjizi rekao: “Reci: O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“  Plašimo ih ajetima o kazni i Vatri a puno više ajeta govore o nagradi, o dženetu, oprostu – istaknuo je.

Ljudi pogriješe, što je i razumljivo, i učinjeno se ne može unazad vratiti.

– I sada se vraćamo na ono s početka o potrebi vjerovanja Allahu. Vjerujmo Allahu kada kaže: “Čovječe, sve što me Zamoliš i zatražiš da ti oprostim, ja ću ti oprostiti.  Čovječe, kada bi tvoji grijesi do neba doprli, pa Me Zamolio da ti oprostim, ja bih ti oprostio. Čovječe, kada bi Mi došao sa grjesima kolika je Zemlja, pa onda Me sreo, ne pripisujući Mi nikakva sudruga, ja bih ti, kolika je ona, oprosta dao!” Niko nema ekskluzivitet na Boga Dragog jer On brine o svakome i svakome propisuje nafaku. Zato nemojmoonima koji posrću otežavati. Otkud mi znamo s kojim razlogom posrću – rekao je Arifović.

Bitno je nakon posrnuća ponovo ustati i ne gubiti nadu u Allahov oprost.

– Šta bismo kazali za našeg praoca Adema a.s. koji je se direktno oglušio o Allahovu naredbu? I Adem a.s. je zaboravio na riječi Božije i pogriješio je. Možda bismo i mi mogli da one zaboravne podsjećamo na pogubnost činjenja grijeha. Da ih pozivamo i olakšamo i iz primjerima ranijih Poslanika i iz našeg iskustva kada smo mi bili u nezavidnoj situaciji da im povratimo ono glavno – to jeste nada da ipak nije sve izgubljeno i da je Bog Milostiv i da može, ako hoće, sve grijehe oprostiti jer on sve Svojom voljom čini. Bitno je nakon posrnuća ponovo ustati i ne gubiti nadu u Allahov oprost jer je se i Adem a.s. nakon greške uzdao u Allaha i nije gubio nadu. Moramo ljude oko nas pozivati na put istine i spasa a Allah, ako htjedne, će ih uputiti jer na nama nije da upućujemo, to nije naša primarna uloga. Naš je poziv a Allahova je Uputa – istaknuo je.

Nemojmo ljude zbunjivati i nemojmo islam činiti komplikovanim, jer islam je jednostavan i prirodan i  lahak, dodao je.

– Lijepim primjerima ih obveseljavajmo. Slijedimo sunet Poslanikov i budimo blagi u ophođenju sa ljudima naročito prema onima koji iz nekih sebi poznatih razloga griješe prema Allahu. Budimo blagi kao što je i sam naš Poslanik bio. Možemo im naprimjer kazati da dobro djelo koje će danas ili sutra učiniti možda će trajno izbrisati pređašnji grijeh. Toliko primjera imamo o Božijem rahmetu da ljudima možemo pružiti nadu da nije sve izgubljeno. Gospodar nas nije stvorio da bi nas  kaznio nego da bi nagradio one iskrene i one koji se mnogo kaju – naglasio je.

Vrata Božije milosti otvorena su za sve i za svakog čovjeka, poručio je Fadil-ef. Arifović.

– Poslanik nam je ispričao o čovjeku koji će doći na Sudnji dan i kojem će biti pokazani njegovi mali grijesi, dok će njegovi veliki grijesi biti skriveni od njega. Tada će mu se reći: “Tog i tog dana si uradio to i to, a on će potvrđivati a neće negirati strahujući od svojih velikih grijeha. Opet će mu se reći: Dajte mu, umjesto svakog lošeg djela koje je učinio, dobro djelo! A tada će on reći: Gospodaru, Ja zaista imam grijeha koje ovdje ne vidim.” Ebu Zerr je rekao: “Vidio sam Allahovog Poslanika, a.s., koji se nasmijao tako da su mu se vidjeli bijeli zubi.” U Kur'anu se kaže:  „I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele.“ Prema tome, vrata Božije milosti otvorena su za sve i za svakog čovjeka, ima nade – poručio je danas u Foči Fadil-ef. Arifović.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related