Hutba uoči lokalnih izbora: Muslimani su dužni voditi brigu o zajednici i društvu

Date:

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je prvi imam ove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić.

Pred dolazeće lokalne izbore koji će se održati u Bosni i Hercegovini u nedjelju, u hutbi hfz. Malkić podsjetio je da su muslimani dužni voditi brigu o zajednici i društvu.

– Vjernik je dužan da u okviru svojih mogućnosti, shodno mjestu i položaju koje ima u društvu i zajednici primijeni riječi Allahovog poslanika Muhammeda s.a.w.s. u praksi, u svom životu, ponašanju i postupanju – naglasio je hafiz Malkić.

Napomenuo je da se u primjeni ovog pravila koriste različita sredstva i metode djelovanja, “a jedno od tih sredstava jeste i izlazak na izbore, tj. poticanje i osnaživanje pozitivnih društvenih procesa putem glasanja za odabrane kandidate i političke subjekte.”

– Glasanje na izborima tretira se kao dobro djelo ukoliko se radi s namjerom da se glas dadne političkom subjektu ili kandidatima koji poštuju i promiču univerzalne vrijednosti koje naučava naša vjera ili onima koji su najbliže tim vrijednostima – istako je hfz. Malkić.

Dodao je da je dužnost muslimana vjernika da između dva dobra odabere ono koje je bolje, a ako je prinuđen birati između dva zla, shodno svojoj procjeni odabraće ono koje je manje.

Ukazao je i da pojedini islamski učenjaci izlazak na izbore tretiraju kao svjedočenje, jer glasač svojim izborom svjedoči da je kandidat za kojeg je glasao bolji od drugih kandidata da obavlja funkciju za koju se kandidovao. 

– Kod glasanja se primjenjuju osnovni propisi i pravila kao kod svjedočenja, a to je da se treba odazvati kada budemo pozvani na svjedočenje i da trebamo biti iskreni pri svjedočenju – rekao je, između ostalog, u hutbi hafiz Mensur-ef. Malkić.

Pogledajte hutbu:

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related