I Bugojno ima svoj ramazanski top

Date:

Po mnogo čemu će ovaj ramazan biti specifičan, a u Bugojnu i po tome što će se, pucnjima iz ramazanskog topa, oglašavati vrijeme iftara, odnosno kraj posta za postače u tom gradu.

Top je stanovnicma bugojanske općine uručio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, istakavši kako je „ konačni cilj da se tradicija vrati u sve čaršije, odnosno da svi veći gradovi u našoj zemlji imaju po jedan trofejni top“.

Kako je kazao načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, građani te općine odavno su priželjkivali jednu ovakvu donaciju, koja će im predstojeće ramazanske dane učiniti posebnim.

-Počastvovani smo što je ramazanski top stigao i do nas. Raduje nas pažnja i veza koju gradimo sa Sarajevom, i njegovim gradonačelnikom. Ovo je najbolji način da čuvamo našu tradiciju, i još više osnažimo saradnju koju imamo – naglasio je.

Top će se, tokom trajanja ramazana, nalaziti na više odabranih lokacija, a njegovoj primopredaji prisustvovali su i predstavnici Medžlisa IZ-ce Bugojno.

Izrazili su zadovoljstvo ovom novinom, koja će upotpuniti ramazanske sadržaje u Bugojnu, u periodu pandemije koronavirusa. 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related