I u Beču javni skup povodom Dana bijelih traka

Date:

U Beču, glavnom gradu Austrije, danas u 13.00 sati bit će održan javni skup povodom Međunarodnog dana bijelih traka.

Partneri na projektu, AntiDayton Pokret i Consilium Bosniacum – Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, pozivaju sve građane BiH koji borave u Austriji na javni skup koji će se održati na Heldenplatzu.

– U znak sjećanja na žrtve masovnih zločina i etničkog čišćenja u gradu Prijedoru, organizuje se javni skup na kojem će se prvi put u Beču predstaviti 102 profila i fotografije ubijene djece. U toku skupa prikupljat će se igračke, koje će biti poklonjene djeci s posebnim potrebama – saopćili su organizatori skupa.

Prije masovnih ubistava u bosanskom gradu Prijedoru, 1992. godine, svi su se nesrbi, prije svega Bošnjaci i Hrvati, morali označiti, tako da na svoje prozore, balkone i kuće objese bijela platna te da prilikom izlaska na ulicu oko ruke na nadlaktici nosili bijele trake.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 nevinih civila, muškaraca, žena i staraca, uključujući 102 djece.

Za zločine, deportacije, etničko čišćenje, silovanje i ubijanje, pred Međunarodnim sudom u Den Haagu i Sudom BiH izrečeno je dosad 38 presuda ratnim zločincima.

– Zločini su bili rezultat smišljene politike nametanja sistema diskriminacije i protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti u Prijedoru – ocijenio je Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu.

– Posebno pozivamo sve zainteresirane medije da zabilježe i izvijeste javnost o ovom događaju kako u BiH tako i širom svijeta. Informacije na javnom skupu će biti dostupne na njemačkom, bosanskom i engleskom jeziku. Naši redari će se pobrinuti za poštovanje propisanih sigurnosnih i higijenskih mjera (COVID-19) – poručili su organizatori.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related