Ibrahim ef. Softiću uručeno priznanje “Redžep-ef. Muminhodžić” za muallimski rad

Ibrahim ef. Softić, imam , hatib i muallim u džematu Dobrnja, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla dobitnik je  nagrade za muallimski rad “Redžep ef. Muminhodžić” za 2018/19. godinu.

Nagradu mu je uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović na svečanom dijelu jučerašnje sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog.

Muftija Fazlović je čestitao muallimu Softiću na ovom priznanju i istakao da su muallimi kadrovi u Islamskoj zajednici čiji se rezultati iznimno cijene, a da je časni muallimski poziv jedna od najplemenitijih i najodgovornijih misija.

Muftija je čestitke uputio i glavnom imamu hafizu Ahmed ef. Huskanoviću i MIZ Tuzla.

– Ovo priznanje doživljavam mnogostruko važnim. Prije svega, jer se priznanje dodjeljuje za muallimski rad koji je u temeljima poslaničke misije, a i u temeljima naše Islamske zajednice. Zatim, jer ovu nagradu dodjeljuje jedno od najvećih muftijstava u Islamskoj zajednici – Muftijstvo tuzlansko.  I treće, jer nosi ime našeg velikog muallima i pregaoca na ovom polju rahmetli kadije Redžep-ef. Muminhodžića – kazao je Softić, zahvalivši se Muftijstvu, MIZ Tuzla i džematu Dobrnja na podršci u radu.

Ibrahim-ef. Softić je Gazi Husrev–begovu medresu zavšio 1983. godine. Diplomirao je na Filizofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, odsjek Razredna nastava.

Završio je dvogodišnji master akademski studij na Fakultetu za islamske studije – smjer Islamistika u Novom Pazaru.  Autor je nekoliko nastavnih sredstava i pomagala u mektepskoj nastavi, koautor Ilmihala  za prvu, drugu i treću godinu mektepske nastave (El-Kalem 2007.) i autor Sufare – priručnika za učenje kur’anskog pisma sa DVD-om (El-Kalem 2009.).

Jednu godinu je bio imam u džematu Selimovići, Medžlis Islamske zajednice Zvornik, a od 1985. godine do danas imam je hatib i muallim u džematu Dobrnja, Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Oženjen je i otac dvoje djece.

Tokom ove svečanosti prisutnima se obratio i predsjednik komisije dr. Sead ef. Seljubac koji je kazao da je komisija ispred sebe imala prijave iznimno vrijednih muallima.

Priznanje i nagradu za muallimski rad “Redžep-ef. Muminhodžić” Muftijstvo tuzlansko dodjeljuje jednom godišnje muallimima/muallimama koji su ostvarili izuzetan rezultat rada u mektepskoj pouci, kao znak priznanja za ostvarene uspjehe u mektebu i kao afirmacija i podstrek snažnijem aktivizmu, promovisanju i vrednovanju muallimskog rada.

(A.Đ./Preporod)