Ibrahimagić: Bosna i Hercegovina i danas se bori za svoju nezavisnost i suverenost

Emeritus Omer Ibrahimagić, koji je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu proveo više od četrdeset godina u svojstvu profesora na predmetima “Politički sistem Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ)”, “Ppolitički sistem Bosne i Hercegovine” te “Osnove države i prava”, ističe da je 1. mart najvažniji praznik građana Bosne i Hercegovine, jer je BiH tog dana prestala služiti vanjskim autoritetima. 

Te godine BiH je naša zemlja, iskoristila svoje pravo da u procesu raspada Jugoslavije zatraži od Evropske zajednice nezavisnost i suverenost.  

U razgovoru za Preporod.info profesor Ibrahimagić navodi da “je 1.marta, prije 29 godina odlukom velikog broja građana, Bosna i Hercegovina dobila svoju nezavisnost, koja je potom i međunarodno priznata i potvrđena od strane Evropske zajednice i Ujedinjenih nacija”.  

– Prije 29 godina, na ovaj dan Bosna i Hercegovina nakon 529 godina pod tuđim suverenitetom dobila svoju nezavisnost i suverenost, da bi 6. aprila Evropska zajednica prihvatila tu činjenicu za koju se izjasnilo 64 posto biračkog tijela u Bosni  Hercegovini i da su organizacije Ujedinjenih nacija Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu, suverenu državu primile u svoje redove, tada među 177 članica Ujedinjenih nacija – podsjeća profesor Ibrahimagić.  

Ipak, konstatirao je i da referendum nije podržan od svih njenih građana.  

– Tu činjenicu nisu prihvatili naši susjedi Srbija, Hrvatska i Crna Gora i izvršili su agresiju na Bosnu i Hercegovinu koja je okončana Dejtonskim sporazumom 1995.godine. Međutim, Dejtonski sporazum je donio mir, ali istovremenu i nastavak rata u miru političkim sredstvima. Tako da se Bosna i Hercegovina  danas kao punopravna članica Ujedinjenih nacija još uvijek bori da ostvari tu činjenicu o svojoj nezavisnosti i suverenosti – ustvrdio je Ibrahimagić.  

Poručuje da bi ovu zemlju svi njeni građani, bez izuzetka, trebali prihvatiti kao svoju domovinu, kao nezavisnu i suverenu zemlju, kako je ona referendumom izglasana. 

– Ja se nadam da će jednog dana i naše komšije bosanski Srbi i bosanski Hrvati shvatiti i razumjeti da je Bosna i Hercegovina njihova domovina jer su oni po etničkoj pripadnosti to što jesu, ali da su po političkoj pripadnosti Bosanci, državljani, nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine – kazao za Preporod.info profesor Ibrahimagić.  

(A.N./Preporod.info)