ICC izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjedničke komesarke za prava djeteta Marije Aleksejevne Lvove-Belove, saopšteno je iz ICC-a u petak, javlja Anadolija.

– Danas, 17. marta 2023, Pretpretresno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje dvije osobe u kontekstu situacije u Ukrajini: gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvove-Belove – navodi se u saopštenju.

Saopštili su da je predsjednik Ruske Federacije navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju prema članovima Rimskog statuta.

ICC je naveo da su “zločini navodno počinjeni na teritoriji Ukrajine pod okupacijom najmanje od 24. februara 2022. godine”.

Sud je saopštio da postoje “razumni razlozi” za vjerovanje da Putin “snosi individualnu krivičnu odgovornost” za navedene zločine.

U saopštenju se navodi i da je Lvova-Belena takođe navodno odgovorna za “ratne zločine protivpravne deportacije” djece iz Ukrajine u Rusiju.

Pretpretresno vijeće II Suda “smatralo je da postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i nezakonitog premještanja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.

(Preporod.info)