Idriz ef. Karaman: Najvažnije je da iz ovoga izađemo bolji

Date:

– U Švedskoj imaju samo dvije izričite zabrane, a to je zabrana posjeta staračkim domovima i zabrana okupljanja više od 50 osoba, dok sve ostalo funkcionira “normalno”, kazao je za Radio BIR glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman, govoreći o aktivnostima i organizaciji vjerskog života u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prema njegovim riječima, odmah na početku se počelo sa mektebskom nastavom putem interneta.

– Zahvaljujući mladim imamima, neke smo stvari već koristili ranije, poput google classrooma, elektornskog dnevnika i slično, kazao je Karaman, dodavši kako preporučuju imamima da trebaju što više kontaktirati džematlije u ovim danima pandemije.

Dodaje da je imamima preporučeno da ne čekaju da im se džematlije jave, nego da ih zovu na telefon i da razgovaraju s njima i da eventualno provjere da li kome šta treba, fali.

– Što se tiče nebošnjačkih islamskih zajednica, one slijede ono što mi radimo. Mi imamo našu dragu Islamsku zajednicu u BiH, a oni se nemaju na koga osloniti. Mi koristimo blagodat što imamo dvije domovine, te poštujemo izuzetno dobre preporuke iz  domovine BiH zajedno sa ovim preporukama u ovoj domovini ovdje – naglasio je Karaman.

On smatra da je najvažnije da iz ovoga izađemo bolji.

– Iskoristimo ovu priliku da razmislimo do koliko ljudi dolazimo i kako koristimo društvene mreže. Posebno kako se mi imami pripremamo za hutbe, za mektebsku nastavu. Ovdje u Švedskoj naši džemati imaju članove koji su udaljeni i do 200 i 300 kilometara. Jesmo li trebali da dođemo u ovu situaciju kako bi razmislili da organiziramo mektebsku nastavu online. Ukoliko ovo budemo iskoristili na najbolji način, da budemo što bolji, ovo je onda Božija blagodat – zaključio je Idriz ef. Karaman.

(M.U./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related