IKC: General Nedžad Ajnadžić održao tribinu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Herecgovine

03.jpg - IKC: General Nedžad Ajnadžić održao tribinu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Herecgovine

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, gost kulturno-društvene tribine u IKC Sisak bio je prof. dr. Nedžad Ajnadžić, koji je u petak, 3. marta, održao tribinu o temi “Kako je odbranjen glavni grad BiH”, prezentirajući egzaktne podatke o stanju u Sarajevu tokom najduže opsade jednog glavnog grada u povijesti modernog ratovanja koje je trajalo 1425 dana.

Organizator tribine bila je Udruženje Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske -Grada Siska i SMŽ, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Sisak, te je tribinu uvodnim riječima otvorio predsjednik ovog udruženja Mirsad Sedić.

– Dijelim zadovoljstvo što je ovo prva tribina u IKC Sisak kroz koju se promoviraju teme vezane za odbranu Bosne i Hercegovine koja je naša matična domovina, s kojom moramo imati poveznicu i na ovaj način sjećati se i razvijati svijest i znanje o svim temama koje zaokružuju svijest o domovini Bosni i Hercegovini – istakao je Sedić, te u nastavku prezentirao biografiju gosta-predavača.

Prisutne je poselamio i uputio prigodne poruke glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić koji je naznačio važnost nacionalnog identiteta kroz kulturu sjećanja.

– Smatram da je u sklopu njegovanja nacionalnog identiteta prioritetna kolektivna obaveza -razvijanje kulture sjećanja na našu nacionalnu historiju, jer samo na takav način možemo izvući pouke i poruke i za buduće generacije, posebno recentnu prošlost koja je vezana za agresiju na Bosnu i Hercegovinu – naglasio je glavni imam Alem-ef. Crnkić.

Prof. dr. Nedžad Ajnadžić je iz pozicije brigadnog generala Armije RBiH, ali i naučnog istraživača koji je doktorirao o temi značaja odbrane glavnog grada BiH, govorio kroz prizmu egzaktnih i argumentiranih podataka o stanju u Sarajevu tokom opsade, navodeći kompletan razvoj situacije od referenduma za nezavisnost BiH do opsade Sarajeva i kopanja tunela spasa.

U svome izlaganju navodio je podatke koji ilustriraju razaranje glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao i ubijenih 11 000 djece, posebno u kontekstu snajperista koji su vršili egzekuciju nevinog naroda Sarajeva.

U toku tribine promovirane su dvije knjige prof. dr. Nedžada Ajndažića, a to je “Odbrana Sarajeva II” kao i knjiga “1 korpus Armije R BiH”, na čijem čelu je bio dr. Ajnadžić, a recenzije o knjigama pročitala je moderatorica tribine Nermina Hafizović.

Druženje sa prof. dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavljeno je u prostorijama IKC-a Sisak, a sutradan je dr. Ajnžadić posjetio nišan poginulim Bošnjacima-braniteljima Domovinskog rata u Sisku, kao i mezar Asifa Dudakovića koji je ukopan u Sisku, brata generala Atifa Dudakovića.

(A.C. / Prreporod.info)