Ilijaš: Cvijet Srebrenice prečnika 16 metara kao vječni podsjetnik

U okviru manifestacije “Da se ne zaboravi Srebrenica 2016.“, ovaj lokalitet posjetili su Akif Fazlić, načelnik općine Ilijaš, Jasmin Halebić, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, Nermin Demirović, direktor Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo šume kao i drugi općinski zvaničnici. O značaju same ideje postavljanja cvijeta govorio je općinski načelnik Akif Fazlić .

“Ja mislim da je ovo jedna originalna ideja i zaista na takvoj ideji čestitam menadžmentu Sarajevo šuma, čestitam im što su pokrenuli ovaj projekat. On je zaista bitan za općinu Ilijaš, i za Bosnu i Hercegovinu. Svako dijete koje se rodi u ovom gradu, u ovoj općini i svako dijete koje bude prolazilo na nekom svom putovanju u ovoj lijepoj dolini će pitati šta je ovaj cijet. I naravno dobiti će odgovor da je to cvijet kao i svaki cvijet koji nosi uzdah i ljubav, dakle dobiti će trajno sjećanje i uspomenu na ono što se dogodilo Srebrenici 1995. godine. Dobiti će informaciju o genocidu koji mi moramo nositi u sebi tajno i dugoročno gajiti to sjećanje ali, naravno, uvijek biti i civilizacijski okrenuti ka tome da osim tog uzdaha koji može taj cvijet prouzrokovati da on ipak u suštini nosi jednu ljubav” kazao je načelnik Fazlić.

Jasmin Halebić, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, je kazao kako ovakvi projekti u potpunosti imaju podršku Vlade KS.

“Ovaj projekat sigurno ima svoje značajno mjesto kako u životu Kantonalne zajednice tako i u cijelom Kantonu. Mi u Vladi Kantona Sarajevo smo opredijeljeni za podršku ovom i sličnim projektima koji se izvode na teritoriji čitavog Kantona Sarajevo. Ovaj projekat zasigurno ima svoje mjesto i u drugim sektorima kao što je sektor obrazovanja, gdje se ovdje sada javlja niz ideja koje se mogu nasloniti na ovo, u smislu posjete učenika i učeničke populacije i određenih historijskih časova na ovu temu. Nadam se da će u narednom periodu ova inicijalna faza biti ubrzana i da će u 2017. godini ovaj projekat doživjeti svoju potpunu realizaciju” kazao je Halebić .

Nermin Demirović, direktor Kantonalnog javnog preduzeća „Sarajevo šume“, je kazao da je bitna poruka koja će biti prenesena , a to je da se nikad nikome ne dogodi i ne ponovi Srebrenica .

“Ideja zašto smo danas ovdje je dolazak, posjeta kao i prezentacija projekta koji bi trebao da se implementira u nekoliko narednih godina sa nazivom Ambijentalno uređenje lokaliteta Karašnica. Cilj projekta je da nosi jedno posebno obilježje, to jest, Cvijet Srebrenice koji smo mi danas u konačnoj fazi završili, koji na taj način treba da pošalje jednu snažnu poruku, poruku sjećanja na sve one žrtve u Srebrenici koje su se dogodile 11. jula, također i sve one žrtve koje su se desile u Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, također, sve one žrtve u Višegradu, Foči, Kozarcu, Prijedoru, opkoljenom Sarajevu, ovdje u Ilijašu itd. Također, zadatak koji smo mi željeli da ispunimo je da se nadamo da će time biti prenesena poruka u budućnosti ovoga Cvijeta jeste da se nikada i nikome ne dogodi ono što se dogodilo u Srebrenici, a također u BiH u periodu 1992. – 1995. Cilj ovog današnjeg okupljanja jeste prezentacija ovog projekta koji bi na neki način trebao da ponese i ekološku poruku samog cvijeta, gdje s eu samom centru cvijeta nalazi zimzeleni grm šimšir koji čitave godine ima zelene listove i na takav način daje tu ekološku podlogu tokom cijele godine. Također, ta ekološka poruka ovog projekta jeste svakako i sadnja sadnica odnosno vrsta drveća koje će se simbolično saditi u broju 11, tako da ćemo u narednom periodu imati 11 vrsta bukve, hrasta itd. Cilj nam je, svakako, da na neki način ostane trajno u sjećanju ono što se dogodilo a također i da se nikome ne ponovi ono što je bilo kod nas”, kazao je Demirović.

Nastavak radova na uređenju samog parka planiran je u jesenjoj sezoni. Sadnja drveća radit će se kontinuirano u jesenjem periodu. Vrijednost radova za realizaciju prvog dijela projekta je oko 18 000 KM i sredstva su obezbijeđena iz Ministarstva privrede.