Ilijaš: Vjersko-kulturni program u znak sjećanja na Srebrenicu

„Poštovane majke, sestre, draga braćo, današnjim dolaskom na 11. manifestaciju, mi potvrđujemo da smo se opredijelili za sjećanje, koje u našoj islamskoj tradiciji, označava život, kao što svakog 11. u svakom mjesecu, okupljamo se u džamiji u Podlugovima, i također pokazujemo da smo protiv zaborava. Zaborava koji u našoj islamskoj tradiciji simbolizuje smrt. Ovih dana će se u mnogim našim džematima, širom naše domovine, podsjećati na 21 godina genocida u Srebrenici. No, jedan od tih bosanskohercegovačkih džemata zasigurno je poseban – potočarski džemat. Tu u Potočarima, ukopano blizu 6 500 naše brace, svaki 14. od njih je bio dijete. U ponedjeljak će im biti pridruženo 127 nove naše braće. I ovih dana kada sve to posmatramo i spremamo se za dženazu, nekako kao da nam naši šehidi sa svojim safovima, na potočarskoj musali, kao da i nama govore, da u namazu ravnamo svoje safove. Kao da nam poručuju da trebamo svakodnevno biti zbijenih safova, kao da nam poručuju ovih dana, ma gdje se mi okretali, na istok ili zapad, a evo i današnji dan je to potvrdio, da nema pomoći, nema snage, osim u nama samim. Jedna od naših poruka, neka bude da smo zajedno, da smo džemat, i tada smo najjači. To nam naši šehidi poručuju, da ćemo samo tako imati mi sigurnost, a oni mir u svojim mezarima“, kazao je Asmir ef. Salihović.

Sa ciljem oživljavanja sjećanja kod ljudi, ne samo koji su sa područja Srebrenice, nego generalno kod svih Bošnjaka i Bošnjakinja, kako bi na taj način pokazali da ne zaboravljamo, efendija Salihović je podsjetio da je u džamiji u Podlugovima održano 133 redovne tribine, svakog 11. dana u mjesecu, na podne namazu. One su već prerasle u prepoznatljivu sliku džemata i kazao da nikad na tom programu , nije ispod 150 žena, što govori da postoji jedna svijest. U općini Ilijaš intenzivno se ovih dana obilježava 21. godišnjica genocida u Srebrenici, kao i u većini bosanskohercegovačkih gradova, ali i širom svijeta. Općinski naćelnik Akif Fazlić iskazao je zadovoljstvo u vezi same organizacije ove manifestacije i posebno se zahvalio imamu Salihoviću te presjedniku MZ Ljubnići na dosada organiziranih jedanaest manifestacija isticuci važnost obilježavanja godišnjice sjećanja na Srebrenicu, posebno zbog toga što na području ove naše općine živi dosta stanovnika koje je u prethodnom periodu živjelo u Srebrenici:

„Imamo taj dug odgovornosti. Vječno se moramo boriti i ako Bog da izborit. I dokazat istinu, a istina je jedna, da se tamo genocid desio. Nama je bitna istina, i samo tako možemo gradit pomirenje, suživot i bolju budućnost“, poručio je načelnik Akif Fazlić.

„Samo oni koji su na svojim plećima i u svojim dušama osjetili sve teškoće, zlostavljanja, ubijanja i genocid, mogu najbolje osjetiti i osjećaju 11. juli“ kazao je glavni imam medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović na početku svog obraćanja prisutnima:

„Jedanaesti juli je uvijek teško breme koje nas opterećuje i emocije koje nam stalno bude te teške rane i uspomene na to šta se desilo. Ali draga braćo i sestre, to se ne može zaboravit i kad bi htjeli. Do sada su nas ubijali i nismo se mogli sjećati onog što se dešavalo. Nismo se mogli sjećati žrtava koje su ubijene. Sada, ipak bilježimo, pamtimo i stalno se prisjećamo toga. Teško se prisjećati teških trenutaka, ali to je naprosto prirodan put i obaveza naša, nas koji smo preživjeli sve to, nas koji smo ostali da svjedočimo. Allah, dž.š., nas je ostavio da svjedočimo svo to, sva ta zla koja su prošla, nadamo se. I mi smo šehidi kao što su ovi koje ispraćamo i ovog 11. jula. I mi smo šehidi i svjedoci. Šehid je svjedok svojom krvlju, svojim životom, onim najboljim i onim najdražim što mu je Allah dž.š. dao,a to je vjeru Islam. I nas su ubijali samo zbog tog našeg svjedočenja. Svetili su se i ubijali samo zato što su u Allaha, dž.š., silnog i mudrog vjerovali i što su naša imena bila kakva jesu. Molim Allaha, dž.š., da ublaži bol rana koje još uvijek krvave, da našim šehidima podari Džennet, da oni budu naša stalna opomena, da ne smijemo zaboraviti, da moramo pamtiti“ kazao je dr. Ferid ef. Dautović.

Vjerski dio programa izveli su ilijaški imami, a gost predavač je bio glavni imam medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid-ef. Dautović. Učenja ilahija i kasida, izveo je hor džemata Podlugovi.