Ima jedan na fejsbuku što se ibreti drugima

Piše: Sevret Mehmedćehajić 

Ima jedan političar koji malo malo pa na fejsbuk meće ajete. Ko biva on zadire u suštinu problema koji nas tište (i kojima se on ko biva bavi). Pa sve svoje objave završava krilaticom ”idemo dalje!”

Ima jedan efendija koji na fejsbuku stalno meće neke mudrosti koje bi trebalo da budu njegove. Imam je tam u nekom dalekom džematu, ni rs, ni fbih.

Ima jedan što se sturi vazeći na fejsbuku.

Ima jedna što se sturi šapućući na fejsbuku.

Ima jedan bračni par, mlad, koji je metno na fejsbuk snimak ultrazvuka fetusa svog budućeg evlada. Pa su kasnije ”objavili” UZ od tri mjeseca, pa od šest, pa kad se evlad rodio.

Ima jedan koji se u sve pača, pa sve na fejsbuku komentira: od NATO integracija, odlaska mladih, donošenja novih pedagoških standarda u obrazovanju u Tuzlanskom kantonu, plata, pa do velike rupe u asfaltu u tuzlanskom naselju Paša Bunar.

Ima jedan urednik svoje sedme knjige po redu, čiji je autor profa iz Zenice, a koji je, urednik, napisao posvetu za tu knjigu (nešto kao posvećuje ocu, materi, djeci, nenama, strinama, amidžama…). Pa se sad ne zna ko je napisao knjigu: urednik ili autor, jer je na fejsbuku metno i naslovnicu i posvetu iz knjige.

Ima jedan muftija koji stalno na fejsbuku meće slike otamo gdje je bio: đah na čistom bosanskom zraku, đah među zaljevskim bogatunima, đah s Reisom, đah sa svojim evladom koji je, elhamdulillah, sufaru završio.

Ima muftija koji ne meću ništa na fejsbuk.

Ima jedna efendijina kći koja nas smori ciframa koje joj je izmjerio brojač koraka na morbitelu, kad je ona bila na tesanju linije nakon drugog porođaja.

Ima jedan Smor od srednjoškolskog profesora, golemih ambicija i malih mogućnosti, koji sve ”diže na gubicu”.

Ima drugi srednjoškolski profesor koji na fejsbuk meće svoje analize dešavanja, đah kod nas, đah u Crnoj Gori, đah u Srbiji. I koji ašićare navija za jednu stranku.

Ima jedna ministrica obrazovanja koja stalno svoju sliku meće na fejsbuk i vladine aktivnosti potura ko svoje (a, po svemu, i ne služi ničemu drugom osim – slikanju).

Ima jedan polovni pisac koji meće na fejsbuk poglavlja svog novog ”romana” (a fejsbuk je i napravljen da se što manje čita).

Ima jedan ministar kojem je teško zapamtiti i ime i prezime (jer je tako mlad i neznan) i ništa ne meće na fejsbuk.

Ima jedna gimnazijalska profesorica bosanskog jezika, u srednjim godinama, koja na fejsbuk meće svoje slike u suknjicama, bikinijima, pantolicama…

Ima jedan nastavnik historije koji na fejsbuk meće slike sebe, supruge i djece na moru i na plaži (posebno ”uprizorene” supruge).

Ima jedan ”stručni saradnik” ministarstva obrazovanja koji meće viceve na fejsbuk.

Ima jedan što je uporan u pisanju komentara na fejsbuk grupi ”Dobro jutro gradonačelniče”.

Ima jedan provincijalac koji metne na fejsbuk lokaciju žičare na Trebeviću, kad izvede sebe i svoju suprugu u Sarajevo.

Ima jedan suprug koji stalno na fejsbuk meće sliku sebe i svoje druge supruge: on u sjedećem, a ona u stojećem položaju.

Ima jedna što samo svoje slike meće na fejsbuk.

Ima jedan što je bio zaljubljen u jednu pa puno metao zajedničkih slika na fejsbuk. Sad bi da ih izbriše.

Ima jedan što je ko policajac otišao u penziju i samo sjedi kod kuće, pije práške i meće na fejsbuk komentare o ugnjetavanju koje cionisti provode nad Palestincima.

Ima jedan što gubi živce na sami spomen dodika i čovića.

Ima jedan koji ništa ne meće na fejsbuk.

A gleda druge.

I ibreti se.

Napomena: Tekst odražava stavove autora, a ne stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o.