Imaju djed i nena što im je svejedno za koronom

Date:

Piše: Sevret Mehmedćehajić

Ima jedan koji ne priznaje koronu. Njemu je to smiješno: igra velikih s nama malima. Najnoviji svjetski poredak. Kao, udružili se Tramp, Ruhani, Putin i Đinping da ga prave. Tu je negdje i Erdogan.

Ima ih koliko hoćeš koje su naše TV-stanice i političari (koji su vazda u predizbornoj kampanji, čak i sad!) isprepadali koronom. I bjesomučno prate vijesti. I isikiraše se.

Ima jedan političar što se uvalio u krizni štab za borbu protiv korone, pa ne silazi s TV-a. I djeca zapamtila kako se zove.

Ima jedna koja kaže da bi trebalo onoga u Mostaru, što je, zaražen koronom, izašao iz bolnice, do kraja života izolirati.

Ima jedan što je prvi petak po ukidanju džematskog klanjanja krenuo na džumu u džamiju. Pa poljubio bravu na vratima. Obezbjeđenje ga moralo vraćati.

Ima jedan efendija koji je htio nekog svog džematliju “prošvercati” u džamiju, jer mu je “važan”.

Ima jedan hatib što ne benda upute nadležnih u Rijasetu: hutbu je završio u 12,30 sati.

Ima jedan što misli da vazda treba vaziti, posebno sad, kad korona “vršlja”. Pa na viber-grupi svojih kolega meće neke izreke i dove i vazi kolegama muderisima kako ih treba učiti.

Ima jedan koji u koroni vidi predznak Kijametskog dana. Pa prepada muslimane, misleći da će ih tako dozvati pameti (a mogao bi fasovati kaznu zbog širenja panike).

Ima jedan što ga nikako ne možeš posaditi da sjedi kod kuće. Ne boji se ni korone, ni zabrana svih kriznih štabova zajedno, ni policijskog sata, ni žene kod kuće…

Ima jedan što nosi sa sobom tri kesice kahve “3in1”. Pa ih onda prelije vrućom vodom iz aparata i onda sa svojim prijateljem, na udaljenosti od preko 2 metra, s maskom na licu i rukavicama na rukama, pije tu kahvu. K'o da je u kafiću. Treću kesicu čuva ako ko naiđe.

Ima jedna što sve dezinficira i ne da mužu, kad ide s posla, ući u kuću dok ne dezinficira cipele.

Ima jedna što ne da para za maske, pa ih sama šije. I prodaje.

Ima jedan što hoće svima da valja, pa naručuje za njih maske.

Ima jedan što se sav iznoji ispod maske. I zato sjedi kod kuće.

Ima jedan medicinski tehničar u porodičnoj medicini koji se “boji” da neće imati vremena da, on i doktorica, napišu 2 recepta i 2 uputnice za pacijenta (koji je naručen u 17,45) u 17 sati, sat prije policijskog sata, koji je tek uveden. I koji vrati simptomatičnog djeda od 70-ak godina, s vrata, nonšalantno tvrdeći da je dobro.

Ima jedan što i u vrijeme korone misli da je izuzetno važan, pa se ponaša k'o uvrijeđena mlada kad ne dobije ono što misli da bi trebalo da dobije.

Ima jedan što je u izolaciji kod kuće počeo čitati Kafkin Proces. I nije završio.

Ima jedan što prodaje knjige i misli da je sad najbolja prilika da se čita, i čita, i samo čita. Pa prodaje izabrana djela jednog bosanskog pisca po “sniženoj cijeni”.

Ima jedan što samo traži zafrkancije o koroni po fejsbuku i prosljeđuje ih svojim prijateljima na viberu.

Ima jedan što, na objavu o koroni, onako hodžinski i vehabijski, upućuje zakašnjele dove drugim članovima grupe na viberu.

Ima jedan što se na obavijest predstavnika etažnih vlasnika stambene zgrade u kojoj živi o potrebi da se, bez obzira na vanredno stanje s koronom, treba redovno plaćati račun upravitelja za održavanje – zahvaljuje.

Ima jedan/jedna što je maznuo-la dezinfekciono sredstvo na ulazu u jednu stambenu zgradu. Pa ga/ju stanari mole da vrati makar ambalažu.

Ima jedan Smor što smori druge članove svoje viber grupe vijestima o novim zaraženim koronom.

Imaju jedan djed i nena, koji žive sami na selu. Siju sebi i djeci (što u gradu žive) krompir, luk i grašak. Ne može im policija zabraniti da idu u svoju bašču.

I kojih nije briga za koronom.

Napomena: Tekst odražava stavove autora, a ne stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related