Imam Al-Akse šejh Sabri: Po svaku cijenu ćemo braniti našu džamiju

Date:

Šejh Ekrem Sabri, imam i hatib džamije Al-Aksa, izjavio je da je država Izrael okupaciona sila u Jerusalemu, a ne legitimna vlada i da stoga djeluje protivno međunarodnom pravu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šejh Sabri uputio je saopćenje nakon što je izraelska policija u okupiranom istočnom Jerusalemu spriječila grupu Palestinaca da održe skup ispred njegove kuće u znak podrške.

Poručio je da nijedna zemlja u svijetu, osim Izraela, ne udaljava ljude od mjesta gdje se obavljaju molitve.

– Zašto je to tako? Jer Izrael je okupaciona sila u Jerusalemu, a ne legitimna vlada. Stoga nije moguće da samo šutimo na ovakvu izraelsku politiku kojom ljude tjeraju iz bogomolja. Ove politike su protivne ljudskim pravima i međunarodnom pravu – kazao je imam Sabri.

Napomenuo je da je izraelska policija pokušala ušutkati glas muslimana Jerusalema, a spriječila je i demonstrante da obave molitvu.

– Izraelska policija je opkolila moj dom i demonstrantima kazala da je to zabranjeno područje. To nije civilizacijsko ponašanje niti je u skladu s međunarodnim pravom – kazao je.

Istakao je da je Izrael ovim još jednom pokazao da ne dopušta Palestincima da naprave nijedan korak i podignu svoj glas.

– Međutim, još jednom poručujemo da je džamija Al-Aksa dio naše vjere i vjerovanja. I dalje ćemo po svaku cijenu braniti našu Al-Aksu – rekao je imam, dodajući da će nasilje i agresivnost izraelske policije samo dodatno povećati lojalnost Palestinaca prema džamiji Al-Aksa.

– Nećemo dozvoliti Jevrejima da dominiraju Al-Aksom – rekao je imam Sabri.

Šejh Sabri, bivši muftija Jerusalema, uhapšen je 29. maja u raciji izraelske policije na njegov dom.

Potom je odveden u policijsku stanicu u starogradskoj četvrti u istočnom Jerusalemu pod optužbom za “navođenje i podsticanje svoga naroda protiv Izraela”.

Pušten je istog dana nakon što je kažnjen zabranom ulaska u džamiju Al-Aksa u narednih sedam dana, a 3. juna je ponovo pozvan u policiju na razgovor.

Izraelska policija spriječila je jutros skup pred njegovom kućom, koji je trebao biti održan u znak podrške imamu.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related