Imam, svećenik i paroh u OŠ Štefanje kod Bjelovara predstavili religije

Na poziv Osnovne škole (OŠ) Štefanje, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sisak Alem-ef. Crnkić u petak, 2. decembra ove godine, održao je predavanje o islamu i muslimanskim blagdanima, u okviru integriranog dana za učenike od petog do osmog razreda pod nazivom “Blagdanski običaji velikih svjetskih religija”.

Tako su učenici ove škole udaljene oko 70 km od Siska, u blizini Bjelovara, iz prve ruke mogli naučiti o pravoslavlju, islamu i katoličanstvu od paroha Dragana Topića, Alem-ef. Crnkića i velečasnog Mireka Hrvojića.

– Ovo je prvo predavanje u vezi religija u sklopu integriranog dana za učenike od petog do osmog razreda i prvi je put da je tematika tako specifična. Osim našeg katoličkog svećenika pozvali smo i vjerske službenike drugih zajednica. Naš svećenik Mirek Hrvojić nam je bio glavni pomagač da pozovemo naše uvažene goste. Mislim da trebamo i ostale religije približiti našim učenicima i naglasak staviti na toleranciju i međusobno poštivanje – rekla je direktorica OŠ Štefanje Vesna Pavlinec-Kolarić.

Efendija Crnkić kazao je kako je posebno zadovoljan što je bio dio ovog programa.

– Inicijativa direktorice ove škole da imam, svećenik i paroh sjednu ispred djece-učenika za jedan stol i neposredno govore, predstavljaju islam, katoličanstvo, pravoslavlje te da odgovaraju na zainteresirana pitanja djece-učenika, je vrijedna pohvale i divljenja – istakao efendija Crnkić.

Učenici su u okviru ovog programa po prvi put imali priliku slušati o islamu i uživo susreti i upoznati imama.

(Preporod.info)