Imami su danas džematlijama sinovi, psiholozi, dostavljači…

Date:

Poznato je da su imami uvijek bili uz svoj džemat, bez obzira na stanje. Knjige poput “Imami na okupiranim područjima” svjedoče da su i tokom agresije na BiH imami bili do posljednjeg trenutka s narodom, zbog čega su mnogi i ubijeni.

Tokom pandemije virusa COVID-19 imami su posjetili rizične skupine, kojima je zabranjeno izlaziti iz kuća radi očuvanja zdravlja, i stavili se s mlađim džematlijama na raspolaganje pa mnogi imami kao rođeni sinovi džematlijama plaćaju račune i preuzeli su na sebe plemenitu ulogu poštara, dostavljača namirnica, lijekova, medicinske opreme za zaštitu, ali i psihologa, s obzirom da su mnoge džematlije prepuštene medijskom sadržaju koji širi pesimizam i nelagodu.

U ovome imami, naravno, nisu sami, već mnoge mlađe džematlije koje su se odazvale pozivu da se pomognu rizične grupe stanovništva tokom pandemije. Među prvim imama koji su se stavili na raspolaganje džematlijama, ali i drugim licima, bili su imami Banja Luke i s područja Banjalučkog muftijstva, a nakon proglašenja vanredne situacije, skoro u svim medžlisima su formirani mobilni timovi za pomoć rizičnim skupinama.

Oslonac povratnicima

Ramiz Hodžić, povratnik u džematu Kovanj, Rogatica, bio je lijepo iznenađen posjetom džematskih aktivista koji su mu donijeli namirnice.

Ramiz.jpg - Imami su danas džematlijama sinovi, psiholozi, dostavljači...
Foto: Posjeta Ramizu u selu Kovanj

– Razgovarao sam i sa svojima u Sarajevu koji su mi kazali kako mi je bolje ovdje na selu, da slušam upute nadležnih službi i da se držim svog imama. Jutros su me iz Medžlisa posjetili i donijeli namirnice, a sada nemam straha i za lijekove, jer imam redovnu terapiju. Oni su tu za mene. Molim Allaha dž.š. da sve ovo prođe i da se vratimo u džamije i normalnom životu. Gledamo stalno vijesti i plašimo se na što će sve ovo izaći – kazao je Ramiz, koji priznaje da ljude, gledajući vijesti, sve više hvata panika.

Medžlis Rogatica je jedan od medžlisa koji je pokrenuo aktivnosti pomoći i podrške rizičnim grupama, a ovo je, naravno, samo nastavak komunikacije sa džematlijama u povratničkom medžlisu kakav je Rogatica, s obzirom da je džematlijama, od kojih veliki broj žive sami, najveći oslonac Islamska zajednica.

– Kod nas je više od 80 posto povratnika starije dobi. Oformili smo ispred Medžlisa jedan štab od deset ljudi, kako u gradu, tako i u svim džematima, koji su bili odmah zaduženi da obiđu sve džematlije i informišu ih o mjerama kretanja i stave se ljudima na raspolaganje. Ovdje se ne radi samo o našim džematlijama koji su pri džamiji, već o svim ljudima koji žive na području našeg medžlisa. Mi ćemo svima biti na raspolaganju. Povratnici su osjetili veliko rasterećenje, jer znaju da nisu sami i da se mogu u svako doba obratiti medžlisu. Pratimo sve što se dešava na lokalnom nivou i prenosimo informacije na teren. Svim ovim ljudima još uvijek dolaze djeca, jer gradovi nisu u karantinu. Ako se desi da se gradovi stave u karantin, ovaj tim će imati mnogo više posla. Molim Boga da to toga ne dođe, ali mi smo i na to spremni. Ide ramazan i ako ovo potraje to će biti jedan veliki ispit za nas, a tu su i viši organi Islamske zajednice čija uputstva ćemo pratiti – pojasnio je glavni imam Amel ef. Kozlić.

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gacko obišli su džematlije na području ovog medžlisa, kojima su podijelili zaštitne maske, rukavice i 25 litara sredstva za dezinfekciju.

– Imamo sreću da se u našem gradu našao ugledni ljekar dr. Asim Fazlagić, prijeratni direktor Doma zdravlja u Gacku, koji nam na stručan način pomaže. Prvi naš zadatak jeste bio da obiđemo sve naše povratnike, od Gacka do Bileće – kazao je glavni imam Medžlisa Gacko Sadet ef. Bilalić.

Svi medžlisi i ustanove Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog u proteklim danima organizirali su svoj rad prema instrukcijama Rijaseta, a pomoć starijima je intezivirana u povratničkim džematima u Modriči.

modrica.jpg - Imami su danas džematlijama sinovi, psiholozi, dostavljači...
Foto: Dostava namirnica u Modriči

– Za njih smo obavili kupovinu lijekova i osnovnih životnih namirnica, kao i plaćanje računa. Trenutno i telefonskim putem kontaktiramo naše džematlije od kojih smo dobili informacije o onome što im je trenutno najpotrebnije. Ovom prilikom zahvaljujem se svim članovima timova i našim imamima – kazao je predsjednik Izvršnog odbora MIZ Modriča Adnan ef. Kavazović.

Pomoć bez obzira na vjeru i naciju

Jedan od imama koji redovno obilazi džematlije, razgovara s njima i nastoji ih ohrabriti jeste i Asmir Bajraktarević iz džemata Bišćani, Bihać. Na svom Facebook profilu stavio je obavijest: “Poštovane džematlije, po nalogu džematlija izvršio sam plaćanje računa i kupovinu lijekova, zabrana je osobama starijim od 65 godina boraviti u gradu. Danas sam lično vidio policiju kako legitimiše građane. O svakom vidu potrebe obavijestite imama ili neku mlađu osobu iz vašeg komšiluka, u grad ne idite, jer je kažnjivo”.

asmir Bajraktarević.jpg - Imami su danas džematlijama sinovi, psiholozi, dostavljači...
Foto: Asmir ef. plaća račune starijih džematlija

– Tu sam za svoje džematlije, kao i svaki imam. Uz poštivanje svih zdravstvenih preporuka nastojim, koliko mogu, da im pomognem, od plaćanja računa do nabavke namirnica. Razgovaram s njima i preporučujem im, uz vjerske savjete, da se drže uputa i budu optimistični – kazao je efendija Bajraktarević.

omer redzic.JPG - Imami su danas džematlijama sinovi, psiholozi, dostavljači...
Foto: Facebok post Omera Redžića

Svi džematski odbori na čelu sa svojim imamima su ujedno i krizni štabovi, koji su sada na usluzi džematlijama, dodaju iz Medžlisa Zenica, obavještavajući javnost da će biti dostupni radnim danom od 9.30 do 14.30 sati na brojeve telefona: 032 402-654, 032 242-013, 032 242-599, ali i na broj 061 332-856, koji će biti dostupan od 14.30 do 9.30 sati.

Prema riječima glavnog imama Zehrudina ef. Hadžića Medžlis Jajce je prva institucija u ovom gradu koja se stavila na raspolaganje u pomoći iznemoglim osobama i ljudima iz rizične skupine, bez obzira na vjeru i naciju.

– Želimo da doprinesemo i pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna. U razgovoru sa imamima i koordinatorima mladih osjetio sam istinsku spremnost i na tome sam zahvalan. Svi koji su u potrebi mogu kontaktirati dežurnog koordinatora Medžlisa Jajce za društvenu brigu Aliju ef. Keško na broj mobilnog telefona 062 490 494 ili na fiksni broj 030 521 504. Zavisno od vrste zahtjeva i potrebe, bit će kontaktirani ostali imami i koordinatori, koji će akciju realizirati do kraja i osigurati da se pomogne starijim i iznemoglim osobama, bez ikakvih izuzetaka – kazao je glavni imam Hadžić.

(E.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related