Incko ekskluzivno za Preporod.info: Prošlo je vrijeme prekrajanja granica

Date:

– Bosna i Hercegovina i njeni građani, kako bi se mogli okrenuti ka budućnosti, trebaju znati šta se tačno dogodilo tokom rata, trebaju prepoznati činjenice koje su uspostavili međunarodni i domaći sudovi i, u konačnici, poštovati žrtve i patnju preživjelih, kaže u intervjuu za Preporod.info odlazeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Incko (Inzko).

Incko je prije nekoliko dana na funkciju koju je obnašao 12 godina podnio ostavku, a koju je prihvatio Upravni odbor (UO) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Njegov nasljednik je Nijemac Kristijan Šmit (Christian Schmidt), koji bi dužnost trebao preuzeti 1. avgusta. 

Austrijski diplomata je dao ekskluzivni intervju za naš portal, u kojem govori o presudi Ratku Mladiću, zahtjevima za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida, uz osvrt na one koji to čine. Govorio je i o još aktulenom “non peper” pitanju i prekrajanju granica, te građanima Bosne i Hercegovine na kraju svog mandata na poziciji visokog predstavnika u BiH poslao jasnu poruku. 

Preporod.info: Naredni mjesec, 8. juna, bit će izrečena presuda Ratku Mladiću? Kakvu presudu Haga Vi očekujete? 

Incko: Ono što je bosanskohercegovačkom društvu očajnički potrebno jeste da se okrene budućnosti kroz proces pomirenja i ja sam siguran da će ova presuda postaviti dobre temelje za to. Porodicama i preživjelima srebreničkoga genocida potrebna je pravda i nadam se da će je presuda Apelacionog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove naposljetku pružiti i dati im priliku za konačan smiraj.

Sve to je oduzelo mnogo vremena i bilo je veoma stresno za članove porodica i preživjele, ali ono što je važno jeste da će se ovom presudom uspostaviti istina. Bosna i Hercegovina i njeni građani, kako bi se mogli okrenuti ka budućnosti, trebaju znati šta se tačno dogodilo tokom rata, trebaju prepoznati činjenice koje su uspostavili međunarodni i domaći sudovi i, u konačnici, poštovati žrtve i patnju preživjelih.

Preporod.info: Uprkos brojnim presudama i danas se negiraju ranije donesene presude, posebno na području RS-a? Kako gledate na to, koliko to utiče na suživot u BiH, odnose u regiji? 

Incko: Negiranje srebreničkoga genocida, kao i ratnih zločina generalno, krajnji je anticivilizacijski čin koji neki pojedinac može uraditi. Poricanjem genocida, čovjek sam sebe označava antievropljaninom. Dozvolite mi da vas podsjetim da je Evropska komisija u svom mišljenju navela kako su “revizionizam i poricanje genocida suprotni najosnovnijim evropskim vrijednostima”. To je istina za svakoga ko istinski, a ne samo deklarativno podržava evropske vrijednosti. Osim toga, ne smijemo zaboraviti dobro poznati govor ministra vanjskih poslova Njemačke, Heika Maasa, koji je, 28. oktobra prošle godine, rekao da u EU nema mjesta za one zemlje koje veličaju ratne zločince. Prema tome, po tom osnovu, ni za političare koji veličaju ratne zločince.

Poricanje raznih zločina znak je nepoštovanja prema žrtvama i to dalje nanosi bol preživjelima. Ono stvara negativne posljedice po društvo i odnose između naroda i država u regionu. Sa poricanjem ratnih zločina i genocida mora se suočiti i to se mora riješiti. To je zadatak za sve zemlje i društva u regionu ako žele biti fokusirani na budućnost. Političke elite, kao najodgovornije, moraju predvoditi ovaj proces. Oni moraju ličnim primjerom pokazati to vođstvo.

Preporod.info: Od Vas se očekivalo da donesete zakon o zabrani negiranja genocida? Kada bi BiH taj zakon mogla imati? 

Incko: Još uvijek sam uvjeren da bi usvajanje zakona o zabrani poricanja genocida kroz domaću inicijativu bio znak zrelosti institucija BiH i pokazalo visok stepen njihove spremnosti da usklade pravni okvir BiH sa evropskim standardima. 

Za opće zdravlje bh. društva, najbolji način je da to učini samostalno.  

Preporod.info: U zadnje vrijeme mogle su se čuti priče i o podjeli BiH, “non-paperu”… Koji je Vaš stav o ovom pitanju?  

Incko: Prošlo je vrijeme prekrajanja granica. Priča o tome je besmislena. Ili je to možda pitanje koje je relevantno samo za one političare koji ne znaju kako riješiti stvarne probleme i pružiti rješenja, posebno na ekonomskom planu. Ali slažem se, to truje atmosferu. Svi koji bi željeli prekrajati granice, trebali bi prvo posjetiti sve grobove vojnika i druge grobnice, od Francuske do Staljingrada. Ili grobove u bivšoj Jugoslaviji. Naš zadatak ne treba biti promjena granica, već njihovo prevladavanje. Lično sam strogo protiv bilo kakvih promjena. 

Dejtonski mirovni sporazum ne predviđa dezintegraciju države. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i legalno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Stav OHR-a, kao i cijele međunarodne zajednice, ostaje jasan i nepromijenjen. Također je važno imati na umu da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) više puta izrazio svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Stoga bi se javni i politički diskurs u BiH trebao usredotočiti na to kako ubrzati reforme radi poboljšanja svakodnevnog života ljudi i napretka BiH ka integraciji u EU.

Preporod.info: Koja je Vaša poruka porodicama, te građanima BiH, za budućnost?

Incko: Građani moraju uvijek tražiti odgovornost političara i pratiti šta je zaista ostvareno od stvari koje su obećane tokom predizborne kampanje. Građani imaju odgovornost prema svojoj djeci i vlastitoj budućnosti, tako da moraju neumoljivo držati političare pod stalnim nadzorom. Daje se previše obećanja, ali premalo njih se ostvaruje. Pa ipak, opet se manje-više biraju iste stranke i ljudi. Taj začarani krug treba prekinuti i to mogu učiniti samo građani. 

Dakle, moja poruka građanima je: Natjerajte političare da rade za vas ili ih natjerajte da odu. Vi nima vladate, a ne obrnuto. Podržavajte političare i stranke ako ste zadovoljni njima, ali ne podržavajte ih ako niste. Političare treba posebno ocjenjivati kada je u pitanju vladavina prava, javni tenderi i korupcija.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related