Indonezija: Najveća džamija napravljena od bambusa

U Bantenu, jednoj od 34 provincije Indonezije koja se nalazi na ostrvu Java u centralnom dijelu zemlje, nalazi se džamija sagrađena od bambusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija Saka Buana je dobila ime iz Sanskrita, najstarijeg svjetskog jezika, iz riječi “Saka” što znači stub i “Buana” što znači svijet.

Džamija se prostire na površini od 260 kvadratnih metara, a 60 posto građevinskog materijala utrošenog u njenu izgradnju čini bambus.

Svi zidovi džamije kao i krov i unutrašnji prostor su većim dijelom izgrađeni od bambusa, koji spada u rod biljaka iz porodica trava sa preko 150 vrsta.

Vjeruje se da je džamija Saka Buana najveća džamija u Indoneziji koja je napravljena od bambusa.

Bambus inače potječe iz Indije, a pretežno raste u tropskim i suptropskim područjima južne, jugoistočne i istočne Azije i sjeverne Australije.

Bambus ima šuplju drvenastu stabljiku razdijeljenu člancima koja naraste i do 30 metara.

U dijelovima istočne Azije postoje šume bambusovog drveta. U Japanu čini većinu šuma, a često se uzgaja i kao vrtno bilje.

U Aziji se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuća i mostova, izradu namještaja i vodovodnih cijevi te za proizvodnju papira i lula za duhan.

Pupoljci bambusa se koriste u prehrani. Bambus je u Kini simbol dugovječnosti, a u Indiji prijateljstva.

(Anadolija)