Inicijativa za Stolac traži zaustavljanje aktivnosti na izgradnji križnog puta

Date:

Inicijativa za Stolac traži od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih institucija da spriječe, kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, daljnju devastaciju i skrnavljenje stolačkog starog grada planiranom izgradnjom križnog puta.

Iz Inicijative za Stolac podsjećaju da je zabranjena svaka gradnja u prvoj zoni nacionalnog spomenika Stari grad u Stocu, prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

– Ovaj potez je nastavak političko-crkvenog projekta koji se zove kristijanizacija Stoca a za cilj ima krivotvoriti historiju i kreirati lažnu sliku da je Stolac samo hrvatski i samo katolički grad – navode iz Inicijative.

Posebno su naglasili da ključnu ulogu ima Kantonalno ministarstvo građenja i prostornog uređenja od kojeg traže da pokrene upravni postupak te da poništi sve date dozvole i mišljenja koje su nelegalno izdali Općina Stolac i kantonalni Zavod za zaštitu kulturno historije baštine HNK jer su u suprotnosti sa Zakonom.

– Također, tražimo od kantonalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja poništavanje svih danih dozvola i mišljenja koje je izdao Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNK, jer je svima poznato da je navedeni zavod izdao ‘političko mišljenje’ kojim odobrava gradnju pravdajući se da se građenje izvodi u drugoj zoni zaštite što također nije tačno – stoji u saopštenju Inicijative za Stolac.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related