Instrukcije reisu-l-uleme o klanjanju Kurban- bajrama

Date:

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u kojoj se poziva na poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.

Instrukcije su donesene zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane Covid-19 virusom.

Instrukcije su izdate u cilju poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz.

Neke od mjera su osiguranje dezinfekcionih sredstava za ruke na ulazu u džamije, kao i hlor za dezinfekciju obuće, onemogućavanje korištenja abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava za zajedničku upotrebu, a ove mjere su izrađene uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima, epidemiolozima i nadležnim kriznim štabovima. 

Prema instrukciji reisu-l-uleme, bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju, osoba koja ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje i dr.), koja se nalazi u propisanoj izolaciji, ili pak ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu a koja je u samoizolaciji.

Lica koja budu dolazila u džamiju dužna su: prije dolaska u džamiju obaviti potrebnu ličnu higijenu te uzeti abdest, posjedovati i pravilno nositi masku, izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu (minimalno jedan metar), nositi i koristiti vlastitu serdžadu prethodno dezinficiranu, obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese, po povratku kući primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće i drugih higijenskih mjera prevencije i zaštite od infekcije.

Shodno infrastrukturnim mogućnostima, kao i vremenskim prilikama predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera.

U instrukciji koja je u petak upućena svim nadležnim organizacionim jedinicama u Islamskoj zajednici zahtijeva se otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija osim namaza.

Instrukcija predviđa i da se u džamijama do daljnjeg klanjaju samo farzovi, odnosno da se obavljaju samo obavezne molitve, radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džuma-namaz. Hutba se ograničava na pet do sedam minuta, a dova uči odmah poslije farza.

Sabah-namaz, na dan Kurban bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram-namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite. 

Sve navedene mjere nastaviti primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale. U skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinim mjestima, glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može poduzeti dodatne mjere.

Posebne mjere koje treba poduzimati u vezi sa klanjem kurbana sadržane su u instrukciji koju je  uputila Uprava za ekonomske i finansijske poslove.

C485EE9E-D6DB-4604-A234-777B5C89B83A.jpeg - Instrukcija o klanjanju Kurbanskog bajram-namaza

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related