Iran i Palestina o sporazumu između UAE i Izraela

Date:

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u četvrtak je iznio saopćenje da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael postigli sporazum potpune normalizacije bilateralnih odnosa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ovaj sporazum okarakterisao kao historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa. Podsjećanja radi, ranije su to učinili Egipat (1979) i Jordan (1994).

O tom pitanju zvanično je oglasio iranski predsjednik Hassan Rouhani. On je, kako navodi iranska državna televizija, kazao da je sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izrala velika greška i velika izdaja.

– Upozoravamo ih, ne otvarajte prostor Izraelu. U suprotnom ćete naići na posve drugačiji odgovor“, poručio je na sastanku Vijeća za nacionalnu borbu protiv koronavirusa.

Po ovom pitanju oglasilo se i palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine. 

Kako prenosi Anadolija, palestinsko rukovodstvo je saglasno da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja veliku izdaju.

– Sporazum kojeg su UAE postigli s Izraelom velika je izdaja Jerusalema, Al-Akse i Palestine. On nipodaštava sve mirovne inicijative Arapske lige, Organizacije islamske saradnje i sve međunarodne odluke o bliskoistočnom pitanju. To predstavlja i nipodaštavanje palestinskih zahtjeva za ljudska prava, prava Al-Akse i palestinske države u granicama iz 1967. godine – navodi se u saopćenju iz Ramallaha.

Palestinska uprava je u znak negodovanja povukla svog ambasadora iz UAE.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related