Iranski tužilac optužio deset zvaničnika za obaranje ukrajinskog aviona

Date:

Deset zvaničnika optuženo je u Iranu zbog vojne pucnjave iz 2020. godine na ukrajinski putnički avion u kojoj je poginulo 176 ljudi, saopćio je tužilac u utorak, u objavi koja dolazi tačno u vrijeme kada Teheran počinje indirektne pregovore sa Zapadom oko svog ugroženog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Tempiranje objave uslijedilo je nakon što se Iran suočio s međunarodnim kritikama u prošlom mjesecu zbog objavljivanja konačnog izvještaja o obaranju aviona ukrajinske aviokompanije na letu PS752 u kome se okrivljuje za nesreću ljudska greška, ali se ne imenuje niko odgovoran za nju.

Iranski vojni tužilac Gholamabbas Torki također je izbjegao imenovati odgovorne kada je objavio optužbe u utorak. Poluzvanična iranska novinska agencija Isna i novinska agencija iranskog pravosuđa Misan također su izvijestile o njegovoj izjavi.

– Optužba u slučaju ukrajinskog aviona je objavljena, a ozbiljna i precizna istraga je provedena i ustanovljena je odgovornost deset ljudi – navodi Misan Torkijevu izjavu, ne pojašnjavajući je dodatno.

Nakon tri dana negiranja u januaru 2020. u suočavanju s rastućim dokazima, Iran je konačno priznao da je njegova Revolucionarna garda oborila ukrajinski avion s dva projektila zemlja-zrak. U preliminarnom izvještaju u 2020. godini, iranske vlasti optužile su operatera protuzračne odbrane koji je pogrešno zamijenio avion Boeing 737-800 za američki krstareći projektil.

Objava je uslijedila samo nekoliko sati prije nego što su Iran i pet preostalih svjetskih sila u nuklearnom sporazumu sastali u Beču, gdje bi SAD trebale započeti indirektne razgovore sa Teheranom, prenosi AP.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related