IslamEDU realizirao projekat “Namaz u hanefijskom mezhebu”: U naslijeđe generacijama

Date:

Prethodne sedmice online edukativna platforma IslamEDU predstavila je javnosti svoj najnoviji projekat – „Namaz u hanefijskom mezhebu“. Riječ je o edukativnoj audio-video i tekstualnoj prezentaciji obavljanja namaza prema učenju hanefijske pravne škole. Sav sadržaj je objavljen na YouTube kanalu IslamEDU.

Rezultat višemjesečnog rada

Ovaj projekat je najavljen  prilikom osnivanja ove platforme o čemu je pisano i na portalu Preporod.info u augustu 2020., godine. U IslamEDU timu smatraju ovo do sada najvećim i najvažnijim projektom platforme.

Kako ističu, projekat je zahtijevao višemjesečni rad na planiranju, scenariju, pripremi materijala, snimanju, audio-video montaži, tekstualnoj pripremi, višekratnom pregledu montiranog sadržaja uz niz drugih popratnih aktivnosti. Konačan rezultat su jedanaest video klipova koji detaljno, sa šerijatskom argumentacijom, prikazuju način obavljanja namaza prema hanefijskoj pravnoj školi. 

Sadržaj je obuhvatio sljedeće cjeline: 1. Uvjeti za obavljanje namaza; 2. Sastavni dijelovi namaza; 3. Način uzimanja abdesta; 4. Način učenja ezana i ikameta; 5. Kako se klanja sabah namaz?; 6. Kako se klanja podne namaz?; 7. Kako se klanja ikindija namaz?; 8. Kako se klanja akšam namaz?; 9. Kako se klanja jacija i vitr namaz?;10. Kako učiniti sehvi sedždu?; 11. Naklanjavanje namaza i rekata. 

Sav objavljeni video sadržaj u okviru ovog projekta možete pronaći na YouTube kanalu IslamEDU.

Odgovorno i profesionalno

Sadmir Mustafić, video urednik platforme IslamEDU, posebno ističe zahvalu Bogu te značaj ovoga projekta za platformu, a time i za njega lično. 

Ponosan sam što smo realizirali projekat koji nam je kao ideja bio od početka u kalendaru naših planova. Pred kraj prošle godine su se stekli uvjeti za ovako veliki i odgovoran projekat te smo krenuli u realizaciju da bismo ga početkom ove godine i pustili u javnosti. Meni je posebno drago vidjeti što su i oko ovog projekta uključeni imami Islamske zajednice u BiH. Lijepo je vidjeti organiziranost i povjerenje – kaže Mustafić.

Ističe da su, svjesni vlastitih tehničkih kapaciteta, za potrebe snimanja angažovali HudHuD produkciju, koji su, kako kaže, odmah razumjeli namjere i plan projekta. 

– Najveći problem za nas od samog početka su bile finansije jer sve što radimo radimo volonterski, u slobodno vrijeme i bez materijalne dobiti. Tako nam je i ovaj projekat zahtjevao budžet koji je bio van naših mogućnosti pa su nam je u tome pomogao kolega imam Muamer-ef, Mujarić iz Njemačke.

U realizaciju projekta su bile uključene dvije produkcijske kuće, jedna pri snimanju i druga u postprodukciji, s tim da je moja malenkost ispred IslamEDU platforme radila scenario, scenografiju i montažu. Zatim imali smo dvoje statista, ženskog Merjem Duvnjak i muškog, imama Salku-ef. Balkića, koji je imao najzahtijevniji posao, a šerijatski recenzent je bio Jusuf Džafić. Bio je ovo veoma složen projekat kojeg smo, hvala Bogu, uradili za buduće generacije koje sve više uče online putem – pojasnio je Mustafić.

Posvećenost i najsitnijim detaljima

Svaki korak u realizaciji projekta detaljno je urađen, To je zahtijevalo mnogo vremena i truda, ističe Mustafić.

– Svako slovo je moralo biti tačno, pravopisno i šerijatski. Svaki detalj je bio važan. Sjećam se da se Salko efendija pripremao mjesecima kako klanjati pazeći na svaki izgovoreni harf. Takav je projekat da smo svaki video pregledali desetak puta, a radi jednog tešdida smo znali cijeli video skinuti sa YouTubea, ponovo ga obraditi te postaviti – kazao je on.

O tome da se pazilo na svaki detalj, ne samo kada je u pitanju namaz, već i sadržaj o pripremi za namaz, on ističe primjer namaskih vremena.

– Nigdje niko to nije detaljno i vizuelno objasnio, pa da posudimo ili kupimo prava. A imao sam jaku želju da i to realiziramo. Tada sam vidio na aplikaciji iPhonea kretnju Sunca i naumpalo mi je kako bi to izgledalo i kod nas. Tada sam došao do Alena Mehića, koji je napravio baš onako kako je to izgledalo u mojoj glavi. Na taj dio sam posebno ponosan – dodao je.

Potcrtava da se težilo i visokoj kvaliteti videosadržaja, tako da je dio u 2,7K, a dio u 4K rezoluciji, što će, kako naglašava, doprinijeti da ovaj projekat traje. Pored toga, Mustafić ukazuje na jednostavnost u prezentaciji sadržaja, a potrudili su se da u konačnici prezentacija sadrži arapski tekst, transkripciju i prijevod.

– U mojih 29 godina života slobodno mogu reći da mi je ovo životni projekat i da mi je velika čast što sam učestvovao u njemu, a zahvalan sam svima koji su stali iza njega – zaključuje Mustafić.

Trajno dobro

Salko-ef. Balkić, statista i protagonist praktičnog dijela, govori nam o vrijednosti edukativnog aspekta realiziranog projekta.

– Podučiti nekoga nečemu korisnom, koristit će i nama, jer smo bili razlog nečijeg napredovanja u znanju i životu. Zamislimo samo koliko je važno podučiti nekoga kako Gospodaru pasti na sedždu, obaviti namaz i osjetiti Allahovu blizinu. U spomenutim plemenitim principima islama vidio sam snagu i motivaciju za učestvovanje u ovom velikom projektu. Namaz je propisan svima koji Allaha vjeruju, na Njega se oslanjaju i Njemu se mole. Kako ga obavlja onaj na krajnjem istoku, tako ga obavlja i onaj na krajnjem zapadu naše planete – kaže efendija Balkić.

Višestruke su mogućnosti korištenja sadržaja o načinu obavljanja namaza, što efendija Balkić ističe.

– Namaz je univerzalno dobro, zbog toga, ovaj projekat može biti veoma koristan – kako za djecu u mektepskim klupama, koja tek uče šta je namaz, kako ga obaviti, koji su njegovi sastavni dijelovi i uvjeti, tako i onima koji znaju obaviti namaz, ali ga mogu uljepšati određenim finesama i detaljima koje sadrži namaz, a koje možda nisu uspjeli do sada naučiti i primjeniti u praksi. Potrudili smo se da učenje kur’anskih sura i dova bude razgovjetno i tečno, kako bi oni koji gledaju/ slušaju, bili oni stariji ili mlađi, mogli popraviti svoje učenje Kur’ana, odnosno dova koje namaz sadrži – ističe on.

Cjelokupni sadržaj „Namaz u hanefijskom mezhebu“, dostupan na YouTubeu, IslamEDU je ustupio BIR televiziji u svrhe emitovanja.

Do danas IslamEDU je javnosti plasirao raznolik sadržaj: islamska predavanja i vazovi, edukativne animacije, motivacioni sadržaji, a zatim i IslamEDU podcast, koji je u svojoj 2. sezoni, potom serijal Biografije te projekte audio-video prezentacije Sufara, Tedžvid i Namaz u hanefijskom mezhebu. Aktivnosti IslamEDU platforme moguće je pratiti, osim putem YouTube kanala, i putem Facebooka, Twittera, Instagrama te Viber zajednice pod jedinstvenim imenom platforme.

(H.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related