Islamofobni napad u Švedskoj: Stranice Kur'ana i svinjsko meso bačeni ispred prodavnice muslimanskog poduzetnika

Date:

Prodavnica muslimanskog poduzetnika na jugu Švedske bila je meta vandalskog i islamofobnog napada u kojem su napadači ispred trgovine ostavili stranice Kur'an pogužvane u svinjskom mesu.

Napad se dogodio u mjestu Ronneby u južnom švedskom gradu Karlskronu.

Jedan od očevidaca Akram Abo za Švedsku državnu televiziju (SVT) je kazao da su u incidentu učestvovale četiri osobe i to dva muškarca i dvije žene.

-Došli su autom ispred trgovine i prvo pocijepali stranice Kur'ana, zatim ih pomiješali sa svinjskim mesom i bacili pred prodavnicu. Na Kur'anu su napisali islam je gotov i pobjegli su. Ne živimo u srednjem vijeku. Ovi prljavi događaji slamaju srca nas muslimana koji ovdje živimo i radimo-, kazao je Abo.

Glasnogovornik policije Thomas Johansson kazao je da je incident okarakteriziran kao napad na vjerske i etničke vrijednosti,  prenosi Anadolu Agency (AA).

-Ovo je ozbiljan incident i pokrenuta je istraga u okviru zakona o djelu počinjenom iz mržnje- kazao je Kohansson.

Bio je to drugi sličan napad u Ronnebyju od početka mjeseca. Poderane stranice Kur'ana u svinjskom mesu su prvog septembra bačene i ispred objekta kojeg je Arapski kulturni centar iznajmio za potrebe klanjanja namaza.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related