Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj realizirala brojne ramazanske aktivnosti

Date:

Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj (IZBCH) tokom ovogodišnjeg ramazana, drugog u posebnim okolnostima prouzrokovanih epidemijom virusa COVID-19, na osnovu odluka i uputstava Izvršnog odbora i Savjeta glavnog imama, realizirala je niz vrijednih aktivnosti.

Prošle godine islamski centri i džemati u Švicarskoj tokom ramazana bili su zatvoreni, ali je ove bilo značajno bolje stanje, jer su se dnevni namazi, teravih i bajram-namaz obavljali u džematu sa ograničenim brojem prisutnih i uz poštivanje posebnih mjera.

Provedene mjere i opće stanje je omogućilo je realizaciju brojnih ramazanskih aktivnosti, među kojima se izdvajaju dva online takmičenja za učenike mektebske pouke, svakodnevna video-predavanja imama na Youtube platformi, te podjela bajramskih paketa penzionisanim članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj.

Prvo takmičenje, rekreativnog karaktera, održano je putem zvanične Facebook stranice Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, pri čemu su polaznici mekteba dostavljali svoje radove o temi “Moj ramazan”.

Članovi Islamske zajednice i posjetioci stranice su mogli svojim lajkom dati podršku jednom ili svim učenicima. Ovo takmičenje nije imalo za cilj pokazati čiji je rad najbolji, već pokazati ko se najviše angažirao da se riječ ramazan, djeca, mekteb širi i o ramazanu govori.

Učestvovalo je više od 80 polaznika mekteba iz većine džemata. Takmičenje je okončano u akšamsko vrijeme, na kraju 26. dana ramazana i Islamska zajednica će nagraditi iz tri kategorije deset 10 učesnika.

Polaznici mekteba su se 9. maja 2021. godine, odnosno 27. ramazana 1442. h.g., takmičili u znanju na online platformi Kahoot!, što je drugo takmičenje ove vrste. Za kviz od 100 pitanja imali su 60 minuta. 

U takmičenju je učestvovalo 30 učenika gdje je najbolje znanje pokazala Amina Fatić iz džemata Basel, a u stopu su je pratili Mahir Zahirović i Hana Šabić iz džemata Gazi Alijin mesdžid iz St. Gallena.

Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj je za najuspješnije pripremila vrijedne nagrade, dok su za još sedam učenika predviđene utješne nagrade i priznanja za učešće. Nagrade najuspješnijima će u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj uručiti glavni imam Jasmin-ef. Demić i predsjednik IZBCH gospodin Džemal Fišek.

Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj i njeni džemati su obezbijedili i podjelu 430 paketića za polaznike mektebske pouke na području medžlisa IZ Srebrenica i Bratunac. U posljednjim danima ramazana i u danima Ramazanskog bajrama, članovi Mreže mladih IZB u Švicarskoj su podijelili oko 700 bajramskih paketa penzionerima – članovima Islamske zajednice.

Ovu aktivnost je  u ime IZBCH koordinirao Sahudin Šljivar, član Izvršnog odbora.

Bajram-namaz je klanjan u svim džematima IZBCH, i to u više termina. Korona je bajramovanje, bajramska čestitanja i okupljanja onemogućila, ali ne i bajramski duh kojeg su vjernici dijelili u krugu svojih porodica i prijatelja s nadom da već sljedeći bajram bude onakav kakav svi pamtimo i priželjkujemo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related