Islamska zajednica donirala 50.000 KM Crvenom križu USK

Postupajući po urgenciji reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim ef. Malanović boravio je u Bihaću, gdje je Huseinu Kličiću, predsjedniku Crvenog križa Unsko-sanskog kantona uručio odluku o donaciji u vrijednosti 50.000 KM u mesnim prerađevinama za potrebe prehrane migranata na Unsko-sanskom kantonu.

Domaćin ovog događaja je bio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je istakao svoje zadovoljstvo što Islamska zajednica putem Ureda za društvenu brigu pruža ruku humanosti i brige o slabima, u ovom slučaju migrantima na području Bihaćkog muftijstva. Zahvalio se Ibrahim-ef. Malanoviću na dolasku ovim povodom, a Huseinu Kličiću iskazao punu podršku Muftijstva bihaćkog kako bi odgovorili ovom zahtjevnom trenutku i pokazali pravo humano lice u ovim nehumanim uvjetima u kojima danas borave migranti.

Husein Kličić se zahvalio Islamskoj zajednici, reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću i Ibrahimu ef. Malanoviću na ovoj vrijednoj donaciji koja je kao i brojne donacije Islamske zajednice do sada poslužila kao bajpas za spašavanje brojnih života ljudi iz migrantske populacije, kojima Crveni križ USK obezbjeđuje obroke i stara se za njihov održivi boravak na području Bihaća i Velike Kladuše.

„Islamska zajednica je prva pružila pomoć Crvenom križu Unsko-sanskog kantona i do sada je Islamska zajednica kroz razne donacije preko Crvenog križa ovoj populaciji pomogla sa 170.000 KM. I ne samo to, već je pomoć Islamske zajednice dolazila uvijek kada se pitamo kako nastaviti dalje, jer nemamo izlaza. Posebno u ovim danima kada smo obećali da ćemo dijeliti lanč-pakete i onim migrantima koji se nalaze van kampova, te pripremati obroke migrantima koji se nalaze na Vučjaku, zalihe su nam u cjelosti potrošene, ovih 50.000 KM u mesnim prerađevinama će nam izuzetno mnogo značiti da nastavimo pružati pomoć. Zahvaljujem se posebno reisu-l-ulemi koji niti jednom nije ostao nijem na naše vapaje i pozive u pomoć“ – izjavio je Kličić.

Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu je izrazio svoje zadovoljstvo što je na inicijativu reisu-l-uleme danas boravio u Bihaću i što će predsjedniku Crvenog križa uručiti donaciju iz Bejtu-l-mala u vrijednosti 50.000 KM, koja će poslužiti za zbrinjavanje nevoljnika koji prolaze kroz našu zemlju.

„Naša je obaveza kao odgovorne zajednica da sredstva koja su nama povjerili članovi Islamske zajednice kroz ovakve i slične aktivnosti proslijedimo nevoljnicima i onima kojima je naša podrška i pomoć potrebna. Uvaženi reisu-l-ulema je prošle godine lično obišao migrantske centre, za vrijeme Kurban-bajrama smo bili ovdje i koliko god budemo u mogućnosti Islamska zajednica će pomagati organizacije koje brinu o migrantima, jer minimum koji moramo obezbijediti jeste da im pružimo obrok i spokojan konak. Iskazujem, također, svoje poštovanje prema svim ljudima, uključujući i sve građane Unsko-sanskog kantona, koji nose teret ove migrantske krize i nadam se da ćemo ovo iskušenje kao narod uspješno prebroditi“ – rekao je Malanović.

Predsjednik Crvenog križa uručio je muftiji bihaćkom hafizu Mehmed ef. Kudiću zahvalnicu za angažman i posvećenost muftijstva u pomoći onima o kojima se brine Crveni križ.