Islamske teme – dr. Hasani o propitivanju razložnosti propisanih obaveza

Date:

Deseto predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo 25. februara 2022. godine održao je dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka.

Govoreći o različitim stavovima kada je riječ o propitivanjima svrhe određenih naredbi ili zabrana, dr. Hasani je istakao kako postoje mišljenja koja navode kako je dovoljno slijeđenje propisa i mišljenja koja insistiraju na traženju razloga određenog propisa.

Kako je istakao, prvo mišljenje se ogleda u stavu šafijske pravne škole koja navodi da je osnova ibadeta slijeđenje. Propisi se, prema ovom stavu ne propituju, nego se po njima postupa.

Hanefijska pravna škola, s druge strane, ističe kako je osnova u ibadetima je traženje njihove razložnosti onoliko koliko je to moguće. Prema tom mišljenju, važno je postaviti pitanje šta je dalja svrha određene naredbe ili zabrane.

Jedan od primjera koje je dr. Hasani naveo jeste redoslijed prilikom uzimanja abdesta. On prema hanefijskom mezhebu nije farz, dok prema šafijskom jeste.

– Sa stanovišta šafijskog usula ne propituje se razložnost nego se slijedi kako je kazano. Sa stanovišta hanefijskog usula, propituje se razložnost koja je u ovom slučaju oprati određene dijelove tijela, pa je redoslijed sunnet, a kategoriju farza ima sam čin pranja – naveo je dr. Hasani.

Kao drugi primjer propitivanja razložnosti određenog propisa, dr. Hasani je pomenuo obavezu sadekatu-l-fitra. Prema tekstu hadisa, za izvršenje ove obaveze izdvajao se ječam, hurme, kiselo mlijeko ili suho grožđe.

Ukoliko se ne bi propitivala razložnost ovog propisa, onda bi se postupalo prema navedenom i udjeljivalo doslovno ono što je opisano u tekstu. 

Uz propitivanje razložnosti, razumijevamo kako je svrha sadekatu-l-fitra očistiti vlastiti ramazanski post, te pomoći osobama slabijeg imovinskog stanja da tokom bajramskih dana imaju trpezu.

Tako shvaćena obaveza sadekatu-l-fitra može biti data i u protuvrijednosti (najčešće u novcu), što će olakšati onome ko daje, a i onome kome se daje.

Razumijevanje razložnosti, kako je naveo dr. Hasani može biti vezano i uz odnos forme i suštine ibadeta.

– Poslanik a.s. se slijedi u formama ibadeta, ali i u onome što je on njegovao kao vrijednosti – istakao je.

Kao primjer njegovanja vrijednosti uz izvršavanje ibadetske forme, naveo je namaz i prijevod termina “munadžat” kao šapćuće moljenje.

– To je bliski intimni razgovor. Riječ je o procesu koji je skrušen i dinamičan, te je klanjanje otvaranje procesa popravljanja naših postupaka u svakodnevnici. Treba biti svjestan da je to proces (nije konačan) stoga se nikad ne prestaje klanjati – kazao je prof. dr. Mustafa Hasani.

Program tribina “Islamske teme” će se prema planu rada MIZ Sarajevo realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related