Islamske teme – dr. Hasani o svakodnevnim postupcima kao ibadetima

Date:

Šesto predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo 28. januara 2022. godine održao je prof. dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka.

Podsjećamo, program tribina “Islamske teme” će se prema planu rada MIZ Sarajevo realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana.

Tokom predavanja dr. Hasani je istakao kako se u opseg ibadeta mogu svrstati djela iz svakog segmenta ljudskog života koje on čini sa čistom namjerom da stekne zadovoljstvo Allaha dž.š.

Takvim ih, kako je naglasio, čini kontinuitet povezanosti sa Allahom dž.š. u svakoj životnoj situaciji, ma koliko ona bila svakodnevna ili jednostavna.

Referirajući se na kur’anski fragment u kojem se pominje donošenje dobrih dijela (dolazak sa dobrim djelima), podsjetio je na važnost čuvanja učinjenog dobra.

– Šta znači donijeti dobro djelo? Učiniti dobro djelo, čuvati ga i ne kvariti, te ga kao takvog donijeti pred Gospodara. Dobro djelo se upropasti njegovim iskorištavanjem za neke druge interese; poput podizanja vlastitog ugleda ili očekivanja nekog oblika vraćanja usluge – istakao je dr. Hasani.

Istakao je kako je to kontinuitet nakon učinjenog djela kojim se skreće pažnja na bit ibadeta; a bit je stalna veza sa Stvoriteljem.

Ta stalna veza, kako je naglasio dr. Hasani, sugeriše iskrenost prilikom činjenja dobrih djela i svijest u čije ime se ona čine. Kao primjer je naveo kur’ansku naredba za udjeljivanje, gdje se na prvom mjestu ističe tajni oblik udjeljivanja, pa tek onda javni.

Naveo je kako su dva faktora koja ibadet čine ibadetom iskrenost prilikom djelovanja i držanje forme ibadeta koju je Gospodar propisao.

Svoje predavanje je zaključio idejom o pokušaju organizacije cijelog svog dana, a tako i života sa namjerom da nam svaki postupak bude ibadet. Tako motivirani postupci su garant da ćemo u svim našim poslovima izbjeći činjenje nečeg ružnoga ili nanošenje štete drugome.

– Ibadet nije samo namaz, nego je i ono kad nakon namaza izrađemo u svakodnevni život sa namjerom sticanja zadovoljstva Allaha dž.š. – zaključio je dr. Hasani.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related