Islamske teme – dr. Velić o čuvanju duhovne čistote u kojoj smo stvoreni

Date:

Peto predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo jučer je održao glavni imam MIZ Sarajevo u Baščaršijskoj džamiji.

Podsjećamo, program tribina “Islamske teme” će se prema planu rada MIZ Sarajevo realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana.

Govoreći o pojmu čistote koji je vezan za duhovnu, a ne fizičku ljudsku komponentu, dr. Velić je podsjetio prisutne na hadis u kojem Muhammed a.s. ističe kako se svaki pojedinac rađa u toj prirodnoj čistoti, fitretu.

Istakao je kako je to je ono sa čime smo stvoreni i čemu, prema kur'anskom imperativu trebamo biti okrenuti. 

Naglasio je koliko je značajno truditi se da ništa oko nas ne promijeni tu čistotu u nama sa kojom smo stvoreni. 

– Kur'an ističe kako nema promjene u Allahovom stvaranju, pa nemojmo ni mi dozvoliti da se u nama promijeni stanje duhovne čistote sa kojom smo stvoreni – istakao je dr. Velić.

Tokom predavanja glasvni imam je skrenuo pažnju na jačanje svijesti o vrijednosti fitreta koja može motivirati trud da se on sačuva.

– Ta čistota sa kojom se čovjek rađa je ono što mu je prirodno, njegov vatan i istinski zavičaj. To treba čuvati kao najveću vrijednost koju čovjek može imati – kazao je.

02.JPG - Islamske teme - dr. Velić o čuvanju duhovne čistote sa kojom smo stvoreni

Ljudsko griješenje, kako je naglasio dr. Velić može negativno djelovati na fitret i stanja ljudske duše.

– Čovjek grijesima može izgubiti svoj fitret, to jeste da griješeći ne sačuva svoju dušu. Kur'an navodi kako je uspio onaj koji sačuva svoju dušu. Kada čovjek izgubi fitret, to je stvarna životna tragedija – poručio je glavni imam.

Naglašavajući važnost ulaganja truda na čuvanju fitreta, dr. Velić je naglasio kako je to neodvojivo od stalnog rada na sebi, a jedan od bitnih elemenata tog rada jeste ljudska savjest.

Referirajući se na različite prevode kur'anskog teksta, istakao je kako mnogi komentatori Kur'ana unutar istih tematskih cjelina tretiraju pitanje Konačnog Suda sa sudom ljudske savjesti. Navodeći te primjere, ukazao je kako pojedinac može zahvaljujući sudu vlastite savjesti osvijestiti u kojoj je mjeri sačuvao ili izgubio duhovnu čistotu.

Slikovito objašnjavajući sve izazove savremenog svijeta u odnosu na ono što je prirodno čovjeku, podsjetio je kako se od vještačkog svjetla u metropolama ne može vidjeti zvjezdano nebo koje je jedan od najljepših prozora ljudskom oku. 

Izazovi savremenog svijeta u svemu vještačkom mogu biti dominantni, ali vjernikova je obaveza čuvati ono što je mu je prirodno – duhovnu čistotu.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related