Islamske teme: Hafiz Ammar Bašić o ispravnom razumijevanju vjerskih obaveza

Date:

U Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu jučer je održano treće predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Prema planu i programu rada ovog medžlisa, namjera je da se tribina održava svake sedmice zaključno sa početkom mjeseca ramazana.

Obraćajući se prisutnima na jučerašnjoj tribini, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, mr. Malik-ef. Šljivo je poručio kako će se prilikom odabira tema voditi računa o pitanjima značajnim za omladinu današnjice.

Predavač mr. hafiz Ammar-ef. Bašić je skrenuo pažnju prisutnih na propisane dužnosti vjernika; islamske šarte, ukazavši na njihovu direktnu vezu sa organizacijom nekih životnih navika.

Šehadet kao motiv ispravnog izbora

Govoreći o prvom islamskom šartu, poručio je kako iskrenost šehadeta može utjecati na određene životne navike.

– Da bi pojedinac smogao snage izaći iz lošeg okruženja ili udaljiti se od loših navika, treba da vrijednosti šehadeta u njemu nadjačaju ono čemu odvode loše navike i loše društvo – poručio je hafiz Bašić.

U motivacijskom smislu, istakao da je značajno, nakon upotpunjenja pomenute svijesti, na lijep način drugima ukazivati na važnost vjere.

Kako je naglasio, često ponavljanje šehadeta sugeriše koliko je važno preispitivati ono čime smo okupirani od dunjalučkih stvari.

Riječ je o preispitivanju onoga što hoće mimo Gospodara ući u naše srce, pa da nas obuzme u potpunosti.

– Šta god nas obuzme u potpunosti, ma kakvog sadržaja bilo, nije nas vrijedno – istakao je hafiz Bašić.

Iskrenost se ogleda u onome čemu ljudi ne mogu svjedočiti

Ističući odgojnu dimenziju namaza, hafiz Bašić je istakao kako svijest koju čovjek ima na namazu, treba biti nesšto što ga prati u svim segmentima života. 

Govoreći o pripremi za namaz, Hafiz Bašić je osvrnuo na vezu čuvanja abdesta i iskrenosti.

– Čuvanje abdesta je znak iskrenosti, jer je to poznato Gospodaru, nije ljudima. Tako je čuvanje abdesta jasna sugestija svijesti stvorenja o Stvoritelju – poručio je hafiz Bašić.

Veza sa zajednicom i nada u Milost

Uz osvrt na značaj zekata, predavač je podsjetio kako se on kao obaveza u Kur'anu pominje skupa sa namazom.

– Namaz je odnos prema Gospodaru, a zekat je odnos prema društvenoj zajednici – kazao je.

Referirajući se na neke dimenzije hadždža kao obaveze, hafiz Bašić je istakao njegovu povezanost sa vjernikovim uvjerenjem.

– Simbolika hadždža je simbolika Allahove milosti, gdje vjernik dolazi sa svojim grijesima vjerujući u Njegov oprost – naglasio je hafiz Bašić.

Svaki ibadet je prilika za vjernika

Jedinstvenost posta kao obaveze vjernika, kako je istaknuto tokom predavanja, naglašena je i strukturom kur'anskog teksta.

– Ramazan se u Kur'anu jednom spominje, čime nam se sugeriše kako je to jedinstvena prilika da popravimo svoje stanje – istakao je hafiz Bašić.

Uspostavljajući jasnu vezu između pomenutih obaveza, predavač je u formi zaključka sugerisao važnost preispitivanja ličnog uvjerenja kao temelja posvećenosti prilikom praktikovanja vjerskih propisa.

– Šehadet je temelj svih pomenutih šartova. Ako je jaka vjera u srcu, nema prepreke koja može pokolebati posvećenog vjernika. Ukoliko je ta vjera slaba, onda je teško uspostaviti ispravan odnos prema ostalim stubovima vjere – zaključio je hafiz mr. Ammar Bašić.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related