Islamsko pedagoški fakultet i zvanično postao punopravan član UNZE

Rektor UNZE-a prof. dr. Damir Kukić istakao je da su ovim dobili i pravni okvir za nastavak saradnje između IPF-a i UNZE-a, jer je dosadašnji ugovor istekao ove godine, ali da oni na UNZE-u nikada nisu imali dilema o statusu IPF-a. 

-Ugovor će za nas, za Islamsku vjersku zajednicu BiH, značiti izvjesniju budućnost. Nadamo se da će studenti i profesori na ovom fakultetu, naravno, i cijeli Univerzitet, biti još više osnaženi potpisivanjem ovog ugovora. Za IZBiH ovaj je fakultet jedan od temeljnih fakulteta, jer školuje kadrove za naše vjeroučitelje u školama. IZBiH je zahvalna Vladi, premijeru, ministru i rektoru na prilici da potpišemo ugovor s Vladom ZDK – kazao je reis Kavazović. 

Premijer Galijašević kazao je da je ugovor važeći sve dok jedna od strana ne donese drugačiju odluku. 

-IZBiH, po samom Ustavu, ima ekskluzivno pravo da raskine ugovor i da ga samo najavi. Mi, kao osnivači UNZE-a, zajedno s menadžmentom i rektorom, obradovani smo da je IPF postao punopravni član i da dobija jače kompetencije u radu. Kao što smo i do sada pokazali, i dalje ćemo podržavati rad IPF-a, odnosno Univerziteta – naglašava Galijašević. 

Dekan IPF-a prof. dr. hafiz Halil ef. Mehtić istakao je kako su u proteklih 25 godina dali značajan doprinos razvoju UNZE-a. 

-Ovo je za nas svečani i historijski čin, kojemu se radujemo. Naš je fakultet od samog osnivanja Univerziteta igrao značajnu ulogu, jer smo, nakon Metalurškog i Mašinskog fakulteta, treći fakultet po godini osnivanja – napomenuo je.