Ismagilov u Noći kadra pozvao muslimane svijeta: Molite se za pobjedu u ratu sa Rusijom

Said Ismagilov, muftija Vjerske uprave muslimana Ukrajine i jedan od najviših islamskih autoriteta u toj zemlji, poslao je poruku svim muslimanima svijeta povodom Lejletul-kadra, noći koja je bolja od hiljadu mjeseci.

Od kada je Rusija počela rat protiv Ukrajine, Ismagilov je uz ahmediju i džube obukao i uniformu Vojske Ukrajine.

– Ove godine pozivam sve muslimane da se mole za pobjedu u ratu sa Rusijom, za oslobađanje svih okupiranih teritorija, za Božiju zaštitu svih ukrajinskih vojnika, za brz oporavak svih ranjenih, za milost Božiju poginulima, za brzu kaznu okupatorima i brzi sramotni poraz za njih, za vječnu sramotu za sve kolaboracioniste, za propast ruske ekonomije i državnosti, i za oprost svih naših grijeha – poručio je ukrajinski muftija.

Noć kadra, 27. noć odabranog mjeseca ramazana, muslimani obilježavaju kao noć u kojoj je  počela objava Kur'ana Časnog Muhammedu a.s. 610. godine u pećini Hira kod Mekke.

– Ime ovog blagoslovljenog vremena je “Lejletul-kadr”. “Lejl (noć) je vrijeme od zalaska sunca do zore. “Al-kadr” (Moć) je riječ koja ima nekoliko značenja, uključujući “dostojanstvo”, i “mir”, i “veličinu”, i “moć” i “destinaciju”.

Poslanik Muhammed a.s. rekao je vjernicima: “Dočekajte Noć kadra u jednoj od posljednjih deset neparnih noći ramazana” (Buhari). 

Ove noći mnogi meleki se spuštaju na zemlju čineći Božju volju, a ova noć se smatra najmirnijom i najblagoslovenijom noći u godini. Onome ko iskreno obavlja namaz u ovoj odabranoj noći sa vjerom i nadom u Božji oprost, biće mu oproštena prethodni grijesi.  

Namaz, dobra djela ove noći Allah nagrađuje kao da je čovjek sve ovo radio neprekidno hiljadama mjeseci – pa muslimani širom svijeta teže da ove noći klanjaju, daju sadaku i pomoć i čine druga dobra djela.

– Prethodnih godina džamije u 27. noći ramazana bile su pretrpane, a do zore je trajao zajednički namaz, tokom kojeg vjernici zajedno mole Allaha za sve što im je potrebno, od ličnih želja, do aktuelnih problema muslimana. Muslimani vjeruju da ima mnogo meleka koji silaze sa neba, izvršavaju sve Božije naredbe, stoje pored vjernika i mole se s njima. Ova noć je poseban blagoslov do uzdizanja jutarnje zvijezde. Svim muslimanima Ukrajine čestitamo Noć kadra – poručio je Ismagilov. 

(A.N./Preporod.info)