Ismail ef. Smajlović: Iz ramazana u vanrednim okolnostima izašli smo čišći i jači

Date:

Direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Ismail ef. Smajlović izjavio je da je Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini načinom na koji je upravljala krizom i vanrednom situacijom pokazala da predstavlja izuzetno odgovoran društveni faktor u našoj zemlji.

– Pokazali smo da se odvažno i uspješno možemo nositi sa svim izazovima i da smo ozbiljan i značajan partner državi u kriznim situacijama. Nemamo potpisan ugovor sa državom poput drugih vjerskih zajednica, kojim bi svakako ojačali dosadašnju saradnju i još kvalitetnije odgovorili u brizi za vjerske potrebe muslimana, a time i svih građana u Bosni i Hercegovini – kazao je Smajlović za Preporod.info.

Smatra da se potpuno odgovorno pristupilo donošenju svih mjera, njihovoj provedbi i procesu ublažavanja, te da se na kraju došlo do toga da budemo u mogućnosti da obavimo bajram-namaz.

– Redovne i vanredne okolnosti su realnost s kojima muslimani žive gotovo kroz sve generacije. Ova generacija pamti ratna organiziranja ramazanskih sadržaja (1992-95), zatim u vrijeme poplava (2014), te sada u vrijeme pandemije. I ranije su određene okolnosti uticale na ramazanski život muslimana i uvijek se iz ramazana izlazilo čišće i jače! – kazao je Smajlović.

Naglasio je da smo ovog ramazana svi zajedno učili lekcije o svetosti ljudskog života, čuvajući zdravlje jedni drugima, primjenjujući propise državnih organa kroz zabranu okupljanja, kretanja i upotrebu zaštitnih sredstava.

– Određene aktivnosti su dinamizirale sadržaje i ibadete u porodicama, kao što su iftari, mukabele, namazi u džematu i drugo. Imami i drugi uposlenici u Islamskoj zajednici su razvijali komunikaciju na daljinu putem digitalnih uređaja. To fizičko odstojanje kojem smo bili izloženi nadopunili smo toplinom riječi u razgovorima telefonom, govornim porukama, audio i video vazovima – istakao je ef. Smajlović.

Podsjetio da su u ovim vanrednim okonostima džamije djelomično bile zatvorene, ali da su imami obilazili džematlije na lokaciji, odnosno mjestu njihova boravka. Džematlije nisu dolazile u džamiju, ali su zato imami dolazili džematlijama na njihova kućna vrata.

Smajlović je naveo i mnogo drugih aktivnosti koje su bile prilagođene novim okolnostima, ali koje su odgovornim pristupom i posebnim angažmanom uspješno realizirane.

Među njima je i angažman ramazanskih softi, učenika i studenata, koji su ranije ramazansku praksu obavljali u džematima u koje bi bili raspoređeni, dok je ovaj ramazan najveći broj njih praksu realizirao u svojim porodicama, što je opet izuzetno iskustvo.

– Mektebska nastava nije prekinuta, nego je prilagođena i njeno odvijanje je nastavljeno u skladu s mogućnostima muallima i polaznika mekteba, uz podršku raznih internet platformi i društvenih mreža – kazao je Smajlović, dodajući i da su u svim savjetovalištima za brak i porodicu otvorene linije za podršku članovima domaćinstava za bilo koju potrebu.

Posebno je naglasio i angažman mladih koji su u svakom trenutku bili podrška imamima na terenu, posebno kad je riječ o pružanju pomoći osobama u stanju potrebe.

Također, istakao je i online druženja teravih-imama s džematom u prediftarskom i postteravijskom vremenu, a koja su organizirana uz pomoć raznih digitalnih platformi. Prema već pristiglim reakcijama, realizacija ovakvih aktivnosti ocijenjena je vrlo uspješnom.

– Sve su to bile neke nove okolnosti u kojima se razvijala i unaprjeđivala jedna drugačija komunikacija među ljudima, džematlijama. Na nivou porodice interakcija roditelja i djece i domaćinstva uopće bila je puno intenzivnija i ovu priliku zaista treba iskoristiti da se ojačaju porodični odnosi – poručio je direktor Smajlović.

Ovom prilikom on je podsjetio na to da ramazan ima dimenziju kulturnog događaja koji se etablirao u društveni život i da je su generacije kroz povijest obilježile ramazan i ostavile duboko urezane običaje.

– Određeni običaji se čuvaju i danas, kao što je iftar s voćem i vodom, iftarska sofra s tradicionalnim jelima i slično. Potom su tu odlasci na teravije, ramazanska sijela i druženja mladih do sehura i drugo. Sve su to posebnosti kojih je malo ili uopće nema mimo ramazana – naveo je Smajlović.

Danas je ramazan događaj od globalnog značaja, smatra Smajlović, te dodaje da ga danas svi faktori društva osjete i pripremaju se za njega, i muslimani i nemuslimani.

Kaže da tome svjedoče promet artikala u trgovinama, priprema i podjela iftara, učešće u programima protokolarnih iftara od Washingtona do Rijada, od Mekke do Sarajeva, kao i programski sadržaji u medijima koje prate svi!

– Dakle, ramazan je društveni događaj ‘par excellence’!- kazao je Smajlović.

Govoreći o posebnostima ramazana, ukazao je i na značaj činjenice da se u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava i kao Dan šehida.

– Tu kategoriju ne zaboravljamo. Oni su najplemenitiji dio u ljudskom rodu svake generacije – naglasio je Smajlović.

Na kraju je ukazao na to da je posebnost svakog ramazana povijesna činjenica i da svaka osoba može opisati vlastiti doživljaj ramazana koji je neponovljiv, o čemu postoje brojni zapisi i u književnosti.

– Institucionalno organiziranje, planiranje i provedba ramazanskih sadržaja je oslonjena na temeljne odrednice, kao što su početak i kraj posta, teravije, mukabele i drugi sadržaji. Zbog posebnih okolnosti ramazanske sadržaje smo ovaj put organizirali drugačije, a za realizaciju mnogo njih koristili dostupne medijske platforme. Ovaj ramazan, ostat će to povijesna činjenica, obilježila je pandemija korona virusa. Vjerujem da smo na taj izazov odgovorili vrlo uspješno. Učili smo iz okolnosti na koje nismo mogli uticati i sada želimo da iz svega toga izađemo još jači – poručio je na kraju direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Ismail ef. Smajlović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related