Ismail ef. Smajlović: Živjeti za islam a ne od islama (AUDIO)

Govorio je o vlastitim iskustvima rada u vojnom muftijstvu, angažmanu na organizovanju pomoći stradalim u poplavljenim područjima iz marta 2014. godine, planovima Uprave, reorganizaciji Rijaseta IZ, društvenoj poziciji Islamske zajednice, kadrovskoj i medijskoj politici, te drugim zanimljivim temama.

Istakao je da je ciljna grupa Uprave džemat i imam, sve drugo je servisna administracija koja treba opsluživati potrebe rada imama u džematima.

“Postavljen je princip… da mi budemo u misiji dobra, kao muslimani koji ćemo promovirati islamske vrijednosti,… uhvatiti se u koštac sa ovim što je izazov za ovu generaciju,… da živimo za islam a ne od islama!” – podsjetio je direktor Smajlović na poruku iz platforme Reisu-l-uleme.

Direktor Ismail ef. Smajlović najavljuje “rentgentsko skeniranje” Zajednice, a za priče o kadrovskoj opterećenosti rodbinskim vezama kaže da su priče besposličara.

Ovom emisijom je otvoren serijal emisija kojima Radio BIR predstavlja uprave Rijaseta, oblasti njihovog djelovanja, i njihove direktore.

Sabor IZ je 24.oktobra 2014. godine na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića formirao pet uprava pri Rijasetu IZ i to:

Uprava za administrativne i pravne poslove
Uprava za obrazovanje i nauku
Uprava za ekonomske i financijske poslove
Uprava za vjerske poslove

Prvu emisiju iz ovog serijala vodio je Ismet Bećar.

BIR.ba