Ispred Blagajske tekije na vrelu Bune proučen medžlisi- zikr

Date:

Prigodan vjerski program i medžlisi-zikr kojeg je predvodio šejh Sirija Hadžimejlić održan je u petak navečer ispred Blagajske tekije na Vrelu Bune.

Uz šejha Hadžimjelića, halku su predvodili još i šejhovi Sead Halilagić i Haris Hadžić. Ovaj program je jedini program od planiranih ovogodišnje manifestacije Dani mevluda i zikra.

Naime, prema takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ovogodišnji tradicionalni mevlud na vrelu Bune, kojem prisustvuje više od 30 000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, trebao je biti održan 30. maja, ali je zbog pandemije korona virusa odgođen.

Organizacioni odbor (OO) ove manifestacije Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar Bosne i Hercegovine, Medžlis IZ-e Mostar i Karađoz-begova medresa su na ovaj način očuvali kontinuitet višestoljetne tradicije dovišta u Blagaju.

Zahvalom Svevišnjem Stvoritelju na daru vremena, mjesta i prostora kojeg i na kojem ova generacija muslimana živi program je otvorio Suljo ef. Cikotić, dok je u uvodnom dijelu hor Medžlisa IZ-e Mostar hronološkim redom, zavisno od vremena nastanka, proučio najpoznatije stihove ilahija iz raskošne islamske tradicije počevši od stihova Hasana ibn Sabita do stihova Safvet bega Bašagića.

Kratkim vazom učesnicima se obratio i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, koji je poruku posvetio i brojnim vjernicima širom Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore, budući da će program biti emitiran na Televiziji BIR.

Govorio je o pokornosti Svevišnjem Stvoritelju, činjenju ibadeta, Bogu ugodnih djela i važnosti očuvanja mira i hramonije.

– Ovo što mi ovdje imamo jedinstven je dar kakvih nema u drugim dijelovima svijeta. Naučili smo i trebali smo naučiti u ovoj pandemiji koliko je nam je priroda, koliko su nam rodna gruda i toprak važni. Koliko ih trebamo čuvati i njegovati i u njima gledati priliku, perspektivu i budućnost naraštaja koji dolaze – kazao je muftija.

Programu je prisustvovao i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. Ovogodišnju dovu za hajr, bereket, spas i prosperitet muslimana u Bosni i Hercegovini, na kraju programa, proučio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related