Istočni Jerusalem: Izraelske snage srušile još jednu palestinsku kuću

Date:

Izraelske snage su u srijedu srušile kuću Palestinca Ahmeta Abu al-Heve u istočnom Jerusalemu.

Na teren su izašle teške građevinske mašine koje su izvršile rušenje dvospratnog stambenog objekta, uz osiguranje izraelskih snaga. Još jedna palestinska porodica ostala je bez krova nad glavom.

Vlasti Izraela tvrde da kuća koja je bila u izgradnji u istočnom Jerusalemu nema potrebnu dozvolu.

Yasser Abu al-Heve, brat vlasnika kuće, izjavio je za agenciju Anadolija da su izraelske snage drugi put srušile kuću njegovog brata. Kako je kazao, izraelske snage su privele njegovog brata, njegovu suprugu i sinove.

Prema palestinskim izvorima, izraelske vlasti su ove godine srušile više od 500 palestinskih stambenih objekata, a od 1967. godine više od 5.000.

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla” prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A” prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B” čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona “C” pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related